Minnet av en upplevelse har värde

En annan tanke om liknelsen mellan rockfestivaler och konferenser och vad de kan säga om hur man gör affärer i en tid av kostnadsfri informationsduplicering.

Varje konferens värd namnet delar ut en t-shirt och klistermärken som bevisar att man varit där (samt oftast nämner vem som sponsrat konferensen). De fyller exakt samma funktion som t-shirtarna man köper efter en konsert eller en rockfestival. De visar för omvärlden att jag var där. T.om. jag är en människa som gillar Iron Maiden (om man nu skulle göra det).

Då t-shirten har ett värde som symbol för att visa att man var där blir värdet också mycket personligt. Det är en slags minne, men något mer. Att köpa en t-shirt för en konsert man inte varit på är att bära en falsk markering. Att ljuga för sin t-shirtpublik. Helt enkelt fel, så gör man inte.

T-shirtens innehåll skiljer sig mellan konferensen och rockfestivalen. Mig veterligen är det få av talarna på moderna konferenser som skulle få för sig att trycka upp t-shirts med sig själva, eller ens några av sina böcker, och sälja. Pop-/rockstjärnor står i en klass för sig vad gäller personal branding. De är personal branding – att vara rockstjärna är att vara ett varumärke. Därmed får också själva rockfestivalen, mötesplatsen, reducerat utrymme.

Musikbranschen är i absolut världsklass när det gäller att skapa stjärnor, alltså människor som andra människor vill bära tryck av på bröstet. Andra branscher har mycket att lära av musikbranschen vad gäller varumärkesbyggande och underhållningsvärdet i konferenser och framträdanden. Det finns varumärken så starka att de är populära som tatueringar (Harley Davidson, Nike, Coca Cola). En blek kopia av detta är alla de pennor och informationsbroschyrer man får tilldelade sig på mässor. Det är företagens försök att inpränta åtminstone en gnutta tatuering på mitt skinn. Men icke, de dyra broschyrerna försvinner i bruset. Företag måste först vinna mitt företroende genom att visa med sitt agerande och sina produkter att de uppfyller mina värderingar. Ge mig upplevelser jag vill minnas. Intryck och minnen. Sedan kommer jag gladeligen bära er t-shirt.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *