Microsoft bygger verktyg för robotutveckling

Skrev tidigare om leksakstillverkaren Legos intåg på konsumentrobotmarknaden:

Kan Lego då bli 2010-talets Microsoft? Alltså det företag som äger mjukvaran i robotarna och kontrollerar operativsystemet de drivs av.

Nu verkar det som om Microsoft själva aspirerar på titeln:

Microsoft Robotics Studio

Microsoft announces the Microsoft Robotics Studio, which offers end-to-end robotics development environment customer technical preview for hobbyist, academic, and commercial developers.

Ordet ”robot” framkallar bilder av tvåbenta varelser av plåt med ryckiga rörelser hämtade från science fiction-mytologin. I realiteten handlar det dock om att sätta samman diverse komponenter för att skapa en helhet som kan fatta självständiga beslut. I regel ska det finnas någon form av sensor, kopplad till en processor som kan tolka sensor-data. Helst ska denna sedan sitta på en kropp som är någorlunda rörlig.

Med den här definitionen skulle en helt vanlig termostat på ett par hjul kunna anses vara en robot, och däri ligger också problemet med ordet. Det är ett enormt gap mellan vad den mytologiska betydelsen av ordet utlovar och vad man i praktiken kan bygga med teknologi på dagens nivå. Det är också svårt att dra den exakta gränsen mellan ”robot” och ”helt vanlig maskin”. Idag är detta ett akademiskt problem, enbart intressant för de invigda, men när robotarnas förmågor ökar kan vi en dag komma att ställa frågan om vad den egentliga skillnaden är mellan maskinen och den levande varelsen. Då blir det ett problem för även filosoferna och juristerna.

Varför ger sig då Microsoft in i den här branschen? Jo, man ser antagligen parallellerna med 70-talets hemdatorrevolution. På den tiden byggdes datorer hemma i garaget av entusiaster. En av de första kommersiella hemdatorerna var Altair 8800, en plåtlåda med lite knappar och blinkande lampor. Ungefär lika användbar som de robotar som idag byggs av nya entusiaster hemma i garagen runt om i världen, men också med samma löfte om fantastiska barnbarn som kommer att förändra världen.

På tal om robotar, i Sydkorea lanseras mobiltelefonstyrda varelser:

Beginning in a few months’ time, 1,000 robots will be cleaning up people’s homes, taking care of pets and reading books to children – and half of them will be controlled by mobile phone


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *