Mer Amazon: webshoppen som plattform

Technology Review skriver om Amazons strategiska förflyttning mot att utnyttja web services för att möjliggöra för externa utvecklare att själv bygga tjänster ovanpå Amazons webbutik och ta del av deras massiva produktdatabas. Två saker är intressanta i artikeln. För det första hur beslutet vuxit fram, för det andra de möjliga konsekvenserna av Amazons öppna plattform.

Låt oss börja med hur beslutet vuxit fram. Det är i grunden en följd av att en framsynt grupp tekniker konstruerat shoppen som en tvåskiktslösning, främst för att möjliggöra åtkomst från flera olika sorters klienter. Som en ren bonus blir shopmotorn då också mycket enklare att öppna upp för externa utvecklare.

Det viktiga strategiska beslutet att faktiskt göra så verkar ha uppstått som en följd av att möjligheten fanns, inte tvärtom.

Så fungerar ett modernt, reaktivt företag. Det verkar ha varit ett beslut fattat mer på en känsla i organisationen av att det var ett korrekt beslut, än långdragna strategiska utvärderingar (åtminstone framställs det så i artikeln). På så sätt har men en reagerande, emotionell organisation snarare än en tänkande, rationell.

Konsekvensen av beslutet är att Amazons webshop breder ut sig över nätet på ett betydligt mer heltäckande vis än vad som annars varit fallet. Ju mer utbredd den blir, desto svårare blir det för konkurrerande shoppar att ta dess plats. Så bygger man en digital plattform för handel, med egenskapen att ju större den blir, desto enklare har den att bli ännu större.

Amazon blir då en global sökmotor, betalningslösning och distributionskanal för alla sorters produkter. Detta innebär att förr eller senare måste alla som säljer en konsumentprodukt fundera över om den ska säljas via Amazon eller ej. Om Amazon lyckas blir nästa skede att man inte ens kan fundera, man måste sälja via Amazon. Då har vi fått e-handelns Microsoft.

Dit har Amazon en bra bit än, men målet är tydligt. Deras öppna plattform än en nyckelkomponent på vägen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *