Meningslöst att rösta i Sverige

Sedan förra året bor jag i Sundbyberg strax utanför Stockholm. I förra kommunalvalet vann borgarna för första gången i kommunens historia. Sedan bytte två moderater sida och hejsan hoppsan så hade socialdemokraterna makten igen. Trots att de alltså förlorade valet.

I riksdagvalet röstade jag på Centerpartiet för första gången. Det var Fredrick Federleys frihetsbudskap som lockade mig att rösta på dem. Han stod för något som var mot förmynderi och statlig inblandning i våra liv. En frisk fläkt, tyckte jag då.

Snart kommer Riksdagen att rösta genom kanske det värsta övergreppet mot svenska medborgare någonsin i form av lagförslaget som får FRA att:

få genomföra signalspaning i kabel – telefontrafik, e-post och faxmeddelanden till och från utlandet. Lagen reglerar också FRA:s pågående signalspaning i etern.

Med andra ord: allting du gör på nätet kommer att sparas i servrar hos avlyssnas av FRA. Förrutom det solklara integritetsintrånget innebär det en säkerhetsrisk av rang. Såklart bara en tidsfråga innan lockelsen i datan kommer att bli för stor för någon. Du kan lika gärna räkna med att allt du gör på nätet fr.o.m. nu är helt offentligt eller åtminstone åtkomligt för någon av Sveriges mer än 500 myndigheter eller en framtida eventuell sverigedemokratisk regering.

Detta lagförslag vet jag att Federley m.fl. är starkt emot, men av partitaktiska skäl kommer de att tvingas rösta för förslaget i alla fall. Maria Rankka uppmärksammar detta väl här:

Om de personer vi väljer inte har någon betydelse, borde vi då inte radikalt kunna minska riksdagens storlek? Varför ska vi finansiera 349 ledamöter om de lika gärna kunde vara sju till antalet, men med röststyrka i förhållande till sitt partis storlek?

Ja, men varför egentligen rösta över huvud taget? Det verkar inte spela någon roll vem man röstar på.

Nej, det enda alternativet som gör en hyfsat säker på att man får vad man röstar på är att göra ett emikratiskt val, d.v.s. rösta med fötterna och lämna landet. Än så länge är det tillåtet.

Uppdaterat: jag undrar hur länge mjukvara som den här förblir tillåten.

Uppdaterat 2: det är inte korrekt att all trafik lagras hos FRA men all trafik avlyssnas av FRA. Skillnaden är hårfin. Eftersom man inte vet vilka kriterier FRA använder för att plocka ut information ur den svenska internetströmmen kan man förutsätta att allt plockas ut. Slutresultatet är det samma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Meningslöst att rösta i Sverige”

 1. Profilbild för Tobias Lindgren
  Tobias Lindgren

  ”Du kan lika gärna räkna med att allt du gör på nätet fr.o.m. nu är helt offentligt eller åtminstone åtkomligt för någon av Sveriges mer än 500 myndigheter eller en framtida eventuell sverigedemokratisk regering.”

  Vad har sd med saken att göra? Varför försöker du smutskasta det partiet? Sd är tvärtom emot FRA-lagen.

 2. Profilbild för Snorvalpen
  Snorvalpen

  Jag röstade också på Federley och jag kommer inte göra om misstaget. Han visar att han både är en qvisling och att väljarna bara betydde något när han ville ha en riksdagslön.

 3. Profilbild för Emil Vikström
  Emil Vikström

  Tobias, i så fall kommer en eventuell framtida SD-regering givetvis plocka bort lagen och inte under några som helst omständigheter använda systemet för att spana på sina fiender?

  Jag tvivlar.

  Som tur är kommer vi aldrig få en SD-regering, eller i alla fall kommer jag inte ha någon större lust att stanna i landet med virtuella galler om det ändå skulle ske.

 4. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Även (c) var emot lagen… tills de hamnade i regeringsställning.

 5. Profilbild för Tobias Lindgren
  Tobias Lindgren

  ”Tobias, i så fall kommer en eventuell framtida SD-regering givetvis plocka bort lagen och inte under några som helst omständigheter använda systemet för att spana på sina fiender?”

  Det hoppas jag också. Jag tror inte att sd kommer att bilda regering inom vår livstid, men någon ministerpost kan de kanske få om några mandatperioder alternativt bli stödparti eller vågmästare.

 6. Profilbild för Markus "LAKE" Berglund

  Välskrivet Eric.

  Du får en mauell trackbäck här:
  Va döljer sig bakom kulisserna kring FRA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *