Maskinen som tillverkar sig själv

Make-it-all Machine for Do-it-yourself Homeowners

Bowyer figures little robotic factories could be instructed to make copies of themselves, and the clones would make more, and so on until the price of each became reasonable. He’s working right now on designing a machine that could reproduce itself.

Automatiseringen fortsätter. Som nämnts tidigare på bloggen sjunker antalet fabriksjobb i världen, inklusive låglöneländer som Kina. Denna utveckling kommer att fortsätta i takt med att automatiseringen gör det möjligt att framställa produkter till ett allt lägre pris med hjälp av maskiner.

Moderna fabriksrobotar är dock fortfarande dyra och relativt begränsade. Om man däremot kunde bygga en maskin som först tillverkar kopior av sig själv och sedan kan användas till att tillverka (nästan) vad som helst så skulle kostnaden minska drastiskt.

En sådan maskin skulle ställa många av våra föreställningar om tillverkningsprocess och arbetsflöde på ända. Maskinerna blir så billiga att man själv som konsument kan köpa en.

Man överlåter då själva konstruktionen av en vara till kunden. Detta är den ultimata tillverkningsprocessen med maximal kundnytta till ett minimalt pris.

Om du tycker internet var en omvälvande uppfinning så vänta tills dessa maskiner står på folks skrivbord.

Återigen visar det sig också att våra gamla upphovsrättslagar inte duger för ett digitalt automatiserat samhälle. Idag är design av föremål upphovsrättskyddat. Om ett par år kan det vara lika enkelt att ladda hem en ny mobiltelefondesign som det är att kopiera en MP3-låt. Faktum är att hela mobiltelefonen mycket väl kan komma att tillverkas i hemmet hos kunden! Konsekvenserna för industrin är svindlande, minst sagt.

I och med internet blev kostnaden för överföring av information i praktiken noll. Med dessa maskiner närmar sig priset för tillverkning av en vara också noll. Automatiseringen fortsätter i ett accelererande tempo. Visst är det spännande saker som sker!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *