Människan, naturen och tekniken

(Försökte posta en kommentar som svar på Simons inlägg på Infontology om min post på Skiften men deras blogg vägrade acceptera min kommentar så den kommer här istället.)

Siffran 85 jordklot läste jag i senaste numret av Neo (de hade för övrigt fel med den andra siffran i samma text). Lite snabb googling gav källan som var The Economists vetenskapsreporter. Länkade dit i kommentarerna, men nu har jag även uppdaterat posten med länk.

Det finns, om man vill, tre ”krafter”: människan, naturen och tekniken. Vad jag ville vända mig mot med min skiftespost är ideologin som bygger på ett motsatsförhållande mellan människan och naturen. Här tar människan rollen som förstörare och parasit mot den arma naturen som klarade sig så bra innan människan kom och förstörde.

Denna ideologi är idag i princip konsensus men kan få förödande konsekvenser om den tillåts växa starkare. Ett exempel här.

Eller för den delen de senaste dagarnas larm om glas i kyckling. Med största sannolikhet genomfört av någon som anser att människan måste straffas för sin destruktivitet mot djur och natur.

Jag ser hellre människan, naturen och tekniken som samma system/varelse med människan självklart i centrum. Vi ska såklart, om vi har förmågan, bevara naturen. Vi ska t.o.m. utveckla den, skapa nya livsformer, återuppleva gamla, sprida livet till andra planeter.

Det går inte med ljuset släckt.


av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Människan, naturen och tekniken”

  1. Profilbild för Mattias $

    Hej,

    Bra med vakna läsare, du har helt rätt i att den nuvarande landareal som tas i bruk är 38 procent och inte 32 procent.

    mvh

    Mattias Svensson, redaktör Neo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *