LIFT07: Skapandets nya ekonomi

Paneldebatt. Följande medverkar:

* John Buckman
Founder, Magnatune and BookMooch, Creative Commons Board Member
* Zhang Ga
Artistic Director / Curator, China International New Media Arts Exhibition 2008
* Patrick Chappatte
Cartoonist
* Rodrigo Sepulveda Schulz
CEO, vpod.tv

Hur finansierar man konst och kultur i en värld där allt verkar vara gratis?
Chappatte börjar med lite roliga teckningar, nu är det John Buckmanns tur. Han frågar sig hur musiker ska tjäna pengar för att leva när musiken kan laddas ned gratis. Magnatune (Johns företag) använder sig av Creative Commons-licens och har en slags ”shareware”-modell för musik. ”For every 42 visitors on our site, 1 buy”. Detta är mycket bra siffror.
Man betalar som kund så mycket man vill för skivan, mellan 5 och 18 dollar. 50% av inkomsterna hamnar hos artisterna. Medelpriset är 8 dollar och 75 cent. Folk betalar alltså frivilligt mer än lägsta-priset. Det går att tjäna pengar i en gratis-värld.
Av musikbranschen $18 miljarder årligen är 12 licens-intäkter och inte skivförsäljning. Magnatune gör det möjligt att licensiera musiken till ett lågt pris för att t.ex. använda i en filmsnutt. Så länge man använder musiken icke-kommersiellt är det gratis (tack vare CC-licensen). ”We want you to use our music in your podcasts!” Mycket intressant presentation.

Nästa på tur är Rodrigo Sepulveda Schulz som försöker skapa en användarskapad TV-kanal på nätet. Med hans företag kan man skapa sin egen TV-kanal på nätet. ”I never watch TV anymore. I watch TV shows, though.” I Frankrike tittar man 3h och 50 min om dagen på TV. 20 minuter på Youtube. Skiftet pågår.
Rodrigo lyfter fram Youtube som ett dåligt exempel på ”TV på nätet”. Vpod.tv gör det enkelt att publicera till olika screens.

Rodrigo påpekar också att långt ifrån alla kommer att kunna tjäna pengar på nätet. Bara för att man kan nå en publik lättare än förr är det inte alls säkert att man kan försörja sig på sitt arbete. Förutsättningarna för att livnära sig via nätet är å andra sidan idag mycket bättre än för 5 år sedan.

Taggat:


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *