Lättare få jobb för invandrare i Danmark

När man läser om dansk politik i svensk media handlar det ofta om hur ”invandrarfientliga” danskarna har blivit. Samtidigt visar det sig nu, när arbetslösheten sjunker kraftigt i min gamla hemstad, Malmö, att just de svenska invandrarna visar sig ha lättare få jobb i Danmark än i Sverige:

Att positiva rekord slås år efter år beror på flera samverkande faktorer. Enligt Thomas Behrens är de viktigaste orsakerna:
Högkonjunkturen.
Malmö högskola.
Öresundsbron.
– Sist men inte minst de många Malmöbor som fått arbete i Danmark. Som tas emot med öppna armar i främst Köpenhamn och blir allt fler, säger Thomas Behrens.
– Det verkar som om det är lättare för andra generationens invandrare att få jobb i Köpenhamn än i Malmö.

Lyssnar du, arbetsmarknadsminister Sven Otto?

Andra bloggar om: , , , , .

Uppdaterat: Henrik Arvidssons intervju med Jennifer Wegerup och Petter Karlsson om Zlatan Ibrahimovic känns relevant i sammanhanget:

– Vi lever i ett välvilligt men splittrat och ängsligt litet land, säger Jennifer Wegerup. Vi vill väl, men vi är så rädda för att bli kallade rasister att vi drar oss för att försöka förstå människor som är annorlunda. Zlatan blottlägger det här hos oss.

Petter nickar:

– Precis! Han dribblar bort oss och avslöjar luckorna i vårt försvar. Vi vill också ha mer frihet, lite mer anarki och lite mindre trygghet, men samtidigt vill vi ju inte det. Och så kommer Zlatan och rubbar vår verklighetsuppfattning några tum, precis som en stor konstnär eller författare. Du ser en tavla eller läser en bok och tänker: ”Kan jag också vara så där?” Nähe! Och det stör oss. Och det är bra att vi blir störda. Zlatan är en sorts katalysator. Jag tror att vi behöver honom mer än vi anar.

Uppdaterat 2: Tjänar bättre gör man också i Danmark:

– Nja, jag vill inte berätta vad jag har i lön, säger Linda Rosén. Men det är i alla fall dubbelt så mycket som min gamla lön i Sverige.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Lättare få jobb för invandrare i Danmark”

  1. Profilbild för Stenberg
    Stenberg

    Det kan väl knappast vara Sven Ottos fel att invandrare har trubbel med att hitta jobb i Sverige. Om det skulle vara arbetsmarknadsministerns fel så är det hans föregångare man får ställa till svars inte en som bara haft sitt jobb i drygt ett halvår.

    Men det kan vara väl värt att fundera på den danska modellen, där verkar arbetsmarknaden fungera långt mycket bättre för alla parter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *