Kommersiell kvantdator och intelligenta maskiner innan 2010?

Tro inte att utvecklingen av datorer och informationsteknik nått sin topp. Ett kanadensiskt företag säger sig kunna erbjuda tillgång till en kvantdators beräkningar redan 2008.

About a year from now, banks, pharmaceutical companies and other large institutions will be able to rent time on a computer that calculates by studying the behavior of a niobium atom, according to D-Wave Systems.

Återstår att se om de lyckas.

Ett annat spännande företag att följa är Jeff Hawkins Numenta. Förrutom att ha skapat handdatorerna Palm och Treo har Hawkins också skrivit en bok om intelligens. Insikterna tar han med sig när han nu försöker sig på att skapa mjukvara som efterapar den mänskliga hjärnans sätt att tänka. Han säger:

”Intelligence is about creating a model of the world and making predictions.”

Numenta kommer inte att finnas för kommersiellt bruk förrän om tidigast 18 månader. Hawkins har mycket kvar att bevisa, även om artikeln antyder betydande framsteg.

Både Numenta och D-Wave är högriskprojekt men de är en nyttig påminnelse om den accelererande utvecklingen. När någon försöker förutsäga framtiden kan man tänka ”stämmer dessa förutsägelser även om vi har en Numenta och en D-Wave”? I de allra flesta fall skulle svaret ha blivit helt annorlunda.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *