Kognitiv frihet, lagliga droger och övervakning

Ett försök att sammanfatta några sidor lördagmorgonen har bjudit på. Låt se här, var ska vi börja? Varför inte hos Per på bloggen Infontology som skriver om övervakningskameror kopplade till högtalare:

Operatörer har nämligen i staden Middlesbrough via högtalare fått möjlighet att tillrättavisa ”antisociala handlingar” när de inträffar.

”Antisociala” anses också vissa droger vara, särskilt sådana som kan leda fram till psykotiska anfall som får människor att skära upp sin egen mage med ett samurajsvärd. Detta var var som hände en vän till Paul Anand. En händelse som fick honom att fundera över sitt eget bruk av medvetandeförändrande droger. Om detta står att läsa i New Scientist-artikeln om framväxten av legala alternativ till street drugs.

I artikeln citeras också en Richard Boire från the Center for Cognitive Liberty and Ethics. På deras hemsida kan man läsa om deras mission:

The CCLE is dedicated to protecting and advancing freedom of thought in the modern world of accelerating neurotechnologies. Our paramount concern is to foster the unlimited potential of the human mind and to protect freedom of thought.

Det är inte särskilt svårt att tänka sig kopplingen mellan övervakning av anti-sociala handlingar, anti-sociala droger och anti-sociala tankar. Var någonstans går gränsen? Vart kommer dragkampen mellan den kognitiva friheten och samhällets kontrollbehov att föra oss?


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Kognitiv frihet, lagliga droger och övervakning”

  1. Profilbild för Per

    ”Vart kommer dragkampen mellan den kognitiva friheten och samhällets kontrollbehov att föra oss?” Det som ständigt behöver ifrågasättas, diskuteras och kritiseras är alla anförda grunder för ”samhällets kontrollbehov”. Vem bestämmer, på vilka grunder, vad som är ”antisociala handlingar”? Muslimska fundamentalister vill gärna bestämma sådant åt hela världen. Andra moraliserande aktivister är på olika sätt lika destruktiva. Det obehagliga med övervakningsteknologier är att de potentiellt sätter medel i händerna på dem som vill bestämma vad andra ska tänka och tycka. Skiljelinjen mellan tanke och handling hotar att suddas ut, som du antyder. Och detta är minst sagt allvarligt. Redan kan man skönja konturerna av en allmän ”mesighetskultur” motiverad av rädsla för moralistiska repressalier av mer eller mindre allvarligt slag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *