Kampen om ditt DNA: startskottet har avlossats

När man klickar sig runt på DNA-analysföretaget deCODEme:s hemsida är det svårt att inte tänka att något stort är på gång att hända.

Något väldigt stort.

Företaget erbjuder samma typ av tjänster som Google-syskonet 23andme som jag nämnt tidigare erbjuder (fast deCODEme är till skillnad från 23andme tillgängligt för europeer). Man beställer tjänsten, som kostar ett par tusenlappar, får ett analys-kit hemskickat till sig. Resultatet skickar man tillbaka till deCODEme och efter någon vecka är ens genetiska profil och analys färdig. Man får t.ex. veta eventuella sjukdomar man kan vara i högriskzonen för:

Our current list of diseases includes: Age-related macular degeneration, Asthma, Atrial fibrillation, Breast Cancer, Celiac Disease, Colorectal Cancer, Exfoliation Glaucoma XFG, Inflammatory Bowel Disease, Multiple sclerosis, Myocardial Infarction, Obesity, Prostate cancer, Psoriasis, Restless legs, Rheumatoid arthritis, Type 1 Diabetes and Type 2 Diabetes. The disease list will be updated continously as new discoveries are made.

Notera sista meningen. När de väl har ditt DNA-data kan de erbjuda tilläggstjänster som bara den moderna forskningen (och förmodligen en del politiker) sätter gränsen för. Det kommer att bli en kamp om att äga informationen som med största sannolikhet leder fram till ett priskrig som sänker priset på analysen till noll. Förmodligen redan inom 2-3 år med tanke på nuvarande prisnivå samt Googles ambitioner.

Det här är högteknologisk bioteknik på SIBA- och Onoff-nivå. 6300 kronor kostar kalaset idag. Mindre än en platt-TV. Vad som behövs nu är killer-appen som får folk att ta steget. Men, det kommer.

Detta är startskottet för en disruptiv tidpunkt som kan komma att skaka om många av våra grundvalar i samhället. Politiker kan redan inför valet 2010 tvingas svara på var de står i frågor om morfologisk frihet. Den offentliga sjukvården måste kunna svara på hur mycket skattepengarna ska finansiera. Hela vårdsektorn står inför ett paradigmskifte (aaah, länge sedan jag använde det ordet) när människor tar kontrollen över sin egen hälsa med informationsteknikens hjälp.

Idag handlar vård om att göra den sjuke frisk. I morgon kommer vård handla om att hålla den friske frisk baserat på dennes hälsoprofil, framtagen av ett sammelsurium av prylar och webbtjänster.

I övermorgon kommer det att handla om att göra den friske ännu friskare och ännu bättre, starkare, smartare, snyggare. Men det tar vi en annan gång. En bloggpost kan bara innehålla så många paradigmskiften och disruptiva tidpunkter.

Mer om deCODEme här.

Sökte på DN.se efter ”23andme”. Noll träffar. Svd: en träff.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *