Kalle Anka och public service-paradoxen

Ojojoj vad de måste mysa varje jul, toppcheferna på Disney i Sverige. Vilken reklamplats de får av den tvångsfinansierade ”fria” televisionen kl 15 på julafton. Undrar vad det kostar för SVT att visa reklamfilmerna för de ca 4-5 miljonerna som tittar.

De vanligaste orsakerna till att man som ung hamnar hos kronofogden är för övrigt 1) obetalda skatter 2) obetalda böter och 3) obetald TV-licens. Det är många barn som inte får några julklappar i år då deras föräldrar måste betala TV-licensen. Eller skatt.

Slutsats: den ”fria” televisionen är långt ifrån gratis och de allra fattigaste hamnar hos kronofogden för att man inte har råd att betala skatt. Var detta verkligen tanken med högskattesamhället, välfärdsstaten och tvångsfinansierad public service som visar reklamfilmer för barn på julafton?

Nåväl. Dags för en runda Guitar Hero till. Tänk att upphovsrättsskyddat material som man själv får vara med och skapa kan vara så roligt – och inkomstbringande.

Rock on!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Kalle Anka och public service-paradoxen”

 1. Profilbild för Daniel Lampinen

  …men om nån riskerar att bli utan julklappar så finns det alltid mer julklappsmärkta skattepengar att ta av, som i Boden:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=727341&rss=2216

  Det är svårt att skrämmas med höga skatter i Sverige. Folk vet att den socialdemokratiska ingenjörskonsten har funkat i 100 år och kommer att funka i 100 år till (om vi bara behöver betala skatt till andra svenskar).

  Om man siktar högre än att bara få nåt att ”funka” så är det lättare att, som alliansen, satsa på nåt som många (fortfarande) tycker är fundamentalt fel, att folk inte går till arbetet och försörjer sig själv. Det folk gillade var att fler skulle gå till jobbet (istället för att ”sitta hemma”), de tänkte inte så mycket på att MOTSATSEN till att folk ska försörja sig själva genom att gå till jobbet är en ohållbar modell.

  Jag hoppas att högern nån gång i framtiden ska kunna skapa bred opinion för ”fiscal conservatism”. Då blir skatterna automatiskt lägre utan att man behöver angripa ingenjörskonst. De kanske kan skapa opinion för det genom att ställa grupper emot varandra (så som de gjorde med bidragstagare och fuskare vs arbetande), till exempel genom att förklara att det är ofrånkomligt att folk i offentlig sektor inte behöver jobba lika hårt som anställda i privat sektor. Men det är ju minerad mark.

  Men generellt lägre skatter är ingen valvinnare. Folk vill inte bli uppfattade som någon som bara röstar med plånboken. Tror jag.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Daniel: vansinnigt. Invånarna i Boden verkar inte kunna ta hand om sig själva över huvud taget. De blir behandlade som småbarn av politikerna.

 3. Profilbild för Niklas Lindgren
  Niklas Lindgren

  Hur ”fri” är en television som reflexmässigt kallar ett stort demokratiskt parti som dansk folkeparti för främlingsfientligt utan att kalla t.ex. mp för framstegsfientligt (i vilken grad betackningarna är sanna beror väl på betraktarens SUBJEKTIVA bedömning?), och kallar fremskrittspartiet högerpopulistiskt utan att kalla v för vänsterpopulistiskt? Fler exempel på denna skevhet är inte svåra att finna.

  Det handlar om att SVT ser som sin uppgift att uppfostra vanligt folk att tycka likadant som deras redaktörer. Ska man nu nödvändigtvis bli hjärntvättad av SVT så vill man åtminstone slippa betala för nöjet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *