Jordbrukssamhällets tid officiellt förbi efter 10000 år

Ibland får jag som framtidstänkare höra att så där särskilt mycket nytt egentligen inte har hänt de senaste decennierna. Alvin Toffler skrev om accelerationen redan på 60-talet och Marshall McLuhan skrev om den globala byn ungefär samtidigt. ”Inget nytt under solen, grabben, vi har hört det förrut.”

Om jag då ska plocka ut en enda siffra, ett enda statistiskt fakta, som visar att något stort håller på att hända (händer) så undrar jag om inte den här godbiten, upphittad av Peter S. Magnusson borde kvalificera sig:

Worldwide, in 1996 agriculture employed 42%, industry 21%, and services 37%. In 2006, the numbers are 36%, 22%, and 42%. So in the period, services has overtaken farming on a global scale.

Läs gärna det där igen och fundera på vad som sägs.

Jordbrukssamhället, som varit människans fundament och hörnsten de senaste 10000 åren, ja även under den västerländska industrialismen, under hela 1900-talet, mediasamhället, informationssamhället, ja under kärnkraftens 50-tal, 70-talets gröna våg, Hylands Hörna, lavemangs-SM i TV3, Amazon.com och bredband für alle. Större delen av jordens befolkning har levt i ett jordbrukssamhälle hela tiden.

Tills nu.

Ett citat från science fiction-författaren William Gibson: ”Framtiden är redan här. Den är bara inte jämnt fördelad ännu.” Well, framtiden sprider ut sig med rasande fart. En 10000 år (!!!) gammal epok i mänsklighetens historia är över.

Om inte det är ett tecken på förändring så vet jag inte vad som är det.

Andra bloggar om: , , , , ,


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Jordbrukssamhällets tid officiellt förbi efter 10000 år”

 1. Profilbild för Ingemar

  Jo, det är rätt häftigt. för några år sedan så levde ju över 50% av mänskligheten i städer för första gången. Samtidigt så är det ju bara symboliska händelser, som skillnaden mellan 49 och 51% som vi lägger löjligt stor vikt vid, men symboliska händelser som symboliserar något stort, visst.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Ja:
  1. Färre i jordbruk än i tjänster ca 2001-2003 (vet ej exakta året).
  2. >50% bor i städer, år 2006.
  3. Antalet människor som lever på <$1/dag sjönk under 1 miljard år 2004. Tre mycket viktiga milstolpar. Visst, det är bara siffror, men för många, många människor innebär det möjligheter som var förunnade ett fåtal för bara några år sedan. Tack för det, Globaliseringen och Automatiseringen!

 3. […] Faktum är att andelen industrijobb globalt aldrig varit fler än jobb inom jordbruk. På global nivå har industrialismen som arbetsplats varit en parentes. Istället har ett annat stort skifte skett de senaste åren: jordbruket är inte längre den största arbetsgivaren. […]

 4. […] aldrig mer komma tillbaka nu under krisen. Globalt passerade tjänstejobben jordbrukssektorn någon gång mellan 1996 och 2006. Industrijobben har aldrig varit dominerande. This entry was posted in Automatiseringen. Bookmark […]

 5. […] gäller inte bara i Sverige. Sedan ett drygt decennium tillbaka har tjänstesektorn passerat jordbrukssektorn som störst arbetsgivare globalt. Behöver jag tillägga att jordbrukssektorn varit störst […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *