Jobben finns bakom skattemuren

Dagens Nyheter skriver om de sanslösa skatterna i Sverige som gör tjänstehandel till en affär enbart för de allra rikaste:

Priset för att låta någon annan sköta de hushållsnära tjänsterna kan bli hur högt som helst. Det är till och med mera lönsamt att ta tjänstledigt och själv utföra jobbet hemma än att anlita andra.

Det är inte bara en låginkomstagare detta gäller för. Nej, t.o.m. om du tjänar 480’000 kr/året så tjänar du mer på att ta tjänstledigt:

Tre timmar i veckan från Hemfrid kostar 4.165 kronor i månaden eller 49.980 kronor per år.

I vårt exempel är årslönen 480.000 kronor före skatt, 291.382 kronor netto. Om du tar tjänstledigt sammanlagt en månad under året för att städa blir det 18.140 kronor mindre i lönekuvertet efter skatt.

Du vinner alltså 31.840 kronor på att göra städningen själv under din tjänstledighet än att låta Hemfrid göra jobbet (49.980 kronor -18.140 kronor).

Break-even punkten går enligt artikeln vid 63’000 kr/månad. Alla civilingenjörer, ekonomer, advokater, läkare och lärare som tjänar mindre än så bör istället ta tjänstledigt och städa. Enbart de allra rikaste har råd att anlita städhjälp.

Sanslöst. Vad leder detta till? Färre jobb såklart. Fler svartjobb. Mer stress. Sjukdomar. Tidsbrist. Vi får en arbetslöshet som blir omöjlig att tränga sig genom. Arbetsmarknaden blir en hög mur att ta sig över för att komma in på. Utanförskap följer som ett brev på posten.

Det värsta är att allt detta finansieras av den arbetande delen av befolkning. Det betyder i grund och botten att de som arbetar betalar skatt för att hålla alla de som inte arbetar ute från arbetsmarknaden.

Sunt? Knappast.

Detta gäller såklart inte enbart städhjälp utan alla sorters tjänsteutövning mellan privatpersoner, från trädgårdsmästeri och måleri över till underhållningen på 50-årsfesten eller matlagningen åt bröllopet. Det döljer sig en gigantisk arbetsmarknad bakom den frivilligt och demokratiskt uppbyggda skattemuren.

För att summera:

1. Den arbetande delen av befolkningen betalar höga skatter för att hålla den icke arbetande delen utanför arbetsmarknaden.
2. Arbetslösheten är därmed ett frivilligt demokratiskt val av folket.

Heja Sverige.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *