Jag vill dubblera din månadsinkomst

Jonas Pettersson skriver idag i Svenska Dagbladet:

Få vet vad de betalar eller vad de får

Av varje hundralapp vi betalar i statliga skatter går ungefär en femma till vården, en femma till försvaret och en femma till amorteringen på statsskulden. Utbildning får vi för sex kronor och arbetsmarknadspolitik går på nio kronor.
Det är således inte så mycket som går till det politiska mantrat vård, skola och omsorg. De riktigt stora beloppen, hela 40 kronor per hundralapp, går i stället till olika bidrag och transfereringar. Här ingår bland annat ”ekonomisk trygghet för familjer och barn” och ”ekonomisk trygghet vid handikapp och sjukdom”. Av varje hundralapp går 17 kronor till människor som inte är arbetsföra. Lika mycket som sammanlagt går till vården, utbildningen och försvaret.

Att göra det tydligt vad skatten man betalar går till borde vara prioritet ett i en respektabel demokrati. Om jag hade varit statsminister en enda dag och bara fått göra en enda förändring så hade det varit att låta folk betala in alla sina skatter själv.

En Malmö-bo som tjänar 19’000 får ut drygt 14’000 i handen. Istället borde hon få drygt 25’000 (vilket är vad hon kostar arbetsgivaren och således hennes egentliga lön) i handen och sedan själv få betala in arbetsgivaravgifterna och kommunalskatten. Alla varor hon handlade borde vara 20% billigare, men hon skulle få betala 25% MOMS på varans pris. När hon tankar för 12 kr/litern betalar hon bara dryga 3,60. Resten skickar hon in till staten på egen hand.

Kort sagt: jag skulle ha mer än dubblerat din månadsinkomst. Inte så illa, eller hur?

Det finns en relativt stor grupp i samhället som redan gör på det här viset (förrutom med bensinen): egenföretagarna. Varje svensk borde ha en enskild firma.

Något sådant hade varit praktiskt omöjligt förr i tiden, men med teknikens hjälp skulle det fungera, om politikerna bara hade velat. Istället använder de tyvärr tekniken för att dölja skatterna ännu mer. Att deklarera med SMS är möjligen smidigt, men det svarta hålet som utgör din största utgift blir än mer osynligt.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *