Ja till ny lag om genetisk integritet

En ny lag jag skulle gissa kommer att bli högaktuell inom kanske 5-10 år och omodern efter ca 10-15 år i takt med att priset på DNA-analyser sjunker. När de blivit tillräckligt billiga kommer de att betraktas som vilket informationsverktyg som helst.

Ja till ny lag om genetisk integritet men socialutskottet säger nej till generell sekretess på hela försäkringsområdet

Ingen ska få kräva genetisk undersökning eller information som villkor för ett avtal, till exempel försäkring, anställning eller boende. […]
Den nya lagen innebär också att ingen i samband med avtal får söka efter eller använda genetisk information om den andre. Det finns dock undantag för försäkringsbolag. De ska få söka efter eller använda genetisk information vid riskbedömda personförsäkringar på mycket höga belopp. Undantaget ska inte gälla vid så kallade barnförsäkringar.

Jag undrar hur den här lagen fungerar tillsammans med dopingkontroller särskilt med tanke på utvecklingen av genetisk doping.

I propositionen [pdf] nämner Sveriges Riksidrottsförbund (på s. 177) genetisk doping och behovet av att kunna undersöka genetisk information hos de tävlande. Svaret i utredningen är minst sagt svävande och handlar mer om könstestning än genetisk doping. Jag kan inte dra någon annan slutsats (utan att ha läst hela utredningen) än att den nya lagen förbjuder tävlingsarrangörer från att utföra tester för genetisk doping på tävlande.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *