Hur har valets utgång påverkats av internet? Omöjligt att svara på. Låt oss titta på några fenomen som kan ge en bild av läget. Det första är att flera tidningar rapporterar rekordnivåer av besök under valdagarna, däribland DN:
DN.se sprängde miljongränsen – och det med marginal – under valveckan. 1.072.989 unika besökare under vecka 37 är besöksrekord för DN.se.
Internet slår alla andra medier på fingrarna när det gäller komplicerad realtidsinformation som inte kan kommuniceras i en TV-ruta eller i ett radioprogram. Under valdagen är detta givetvis en enorm fördel. Det är dock knappast något som påverkar det politiska samtalet.
Flera tidningar har erbjudit sina läsare att göra s.k. partitester. Genom att svara på ett par frågor kan man få svart på vitt vilket parti som mest stämmer överens med ens åsikter. Hur många som gör dessa tester och till sin förvåning upptäcker att de röstar på ”fel” parti vet jag inte, men testerna kan åtminstone addera ett visst mått av djup till den politiska självinsikten. Jag har dock knappast blivit särskilt imponerad av testerna. Som man frågar får man svar kan sammanfatta de flesta.
Men bloggarna, då? Jo, de har knappast påverkat de breda befolkningslagren i någon nämnvärd riktning, men jag tror de har fungerat som utmärkt bränsle för den politiska debatten för politikernördarna, de redan insatta. Å nog tusan kan man ana att Johan Norbergs och Dick Erixons m.fl. bloggande om Fredrick Federley bidrog till att han toppar Centerpartiets krysslista i Stockholm. Även vänsterpartiets Ali Esbati har bloggat till sig (?) en massa kryss. Stort grattis till de båda.
Annars har det handlat mycket om dataintrång och emailsmutskastning när det gäller politik och IT. Det nya här är inte ”spioneriet” i sig utan att tekniken lämnar spår efter sig som ökar transparensen. Detta är i längden något positivt.
Det är dock först när internet börjar ta sig in vardagsrummen, ersätta morgontidningen och ta över löpsedlarna som det kommer att ta sig in under ytan på folksjälen. Tills dess dominerar old media den politiska debatten.
Lämna ett svar