IKEA – Sverigeland

Jan Chipchase bor i Tokyo och arbetar på Nokia med att studera beteenden hos människor världen över. Hans blog brukar innehålla tänkvärda observationer som knyter samman människan med föremål och symboler i hennes omgivning. Nyligen har han besökt ett IKEA-varuhus i Tokyo. Halvt på skämt benämner han varuhuset som en Swedish theme park (svensk nöjespark).

Ja, att shoppa är en upplevelse inte helt olik den att gå till ett nöjesfält. IKEA har bäddat in upplevelsen i en filt av design, låga priser och svenskhet. Fascinerande hur nationella identiteter blir till värdebärande varumärken.

”Har du varit i Sverige?”
”Nej, men jag har varit på IKEA.”

”Är du svensk?”
”Nej, men jag har en Billy bokylla och en Antonius garderob hemma.”

Konsekvensen? IKEAs värde hänger samman med synen på Sverige. Jämför med hur varumärket USA naggats i kanten de senaste åren:

Only about a quarter of the Spanish public (23%) expresses positive views of the U.S., down from 41% last year; America’s image also has declined significantly in India (from 71% to 56%) and Indonesia (from 38% to 30%).

Nu är Sverige ett betydligt mindre land än USA och knappast något den globala genomsnittsmedborgaren bryr sig om (förrutom t.ex. i delar av Indien där bilden av Sverige fortfarande svärtas ned av Boforsskandalen på 80-talet – jag undrar hur IKEA profilerar sig i landet). Samtidigt är det intressant hur varumärkefieringen gör att vi som svenskar inte bara delar på en gemensam kultur utan också har ett ansvar mot varandra i hur vi agerar och vilka signaler vi skickar ut.

Detta gäller inte bara länder utan alla former av mänsklig samverken. En förening, ett företag, en religion eller en region. Så fort vi säger hos tillhöra en viss gemenskap tar vi också på oss ett ansvar mot de övriga medlemmarna. Ju starkare varumärket är, desto högre blir nivån av ansvar. Därför är varumärken något mycket positivt. Till skillnad från vissa andra säger jag: more logos!

Uppdaterat: boken Viking Manifesto kan vara läsvärd.

Andra bloggar om: , , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *