Hur tjänar man pengar på en politisk blogg?

Oavsett vad man tycker om hans åsikter så är det intressant att följa Dick Erixons försök att via donationer få in tillräckligt med pengar för att kunna driva sin blogg vidare. Det ser ut att gå bra:

Utöver alla mejl har 225 personer givit 58.091 kr via SMS och konto till bloggen under fredagen 27 april och måndagen 30 april.

Målet var ju att få in 100’000 kronor under Maj månad och även om det är en bit kvar så har han redan kommit mer än halvvägs. Som ett brev på posten kommer då frågorna om trovärdigheten i det som skrivs. Chadie på Kulturbloggen menar dock att:

En politisk bloggare är ju ändå tydlig med var han eller hon står, så om han/hon sponsras från det hållet borde det inte påverka trovärdigheten.

Jag håller med. Det är betydligt mindre trovärdighet i någon som skriver politiska texter, får betalt för det och påstår sig vara oberoende, vilket stämmer in på ungefär hela den svenska journalistkåren. Jag ser mycket hellre att folk är tydliga med sina åsikter så att jag själv kan bedöma deras trovärdighet.

Uppmärksamma läsare har säkert också noterat att undertecknad börjat med Adsense-annonser. Jag ville testa ungefär vad de kunde ge. Svaret är: i princip ingenting.

Annars är donationer intressant som intäktsmodell. Det är ju en slags frivillig avgift för något. Som om jag hade kunnat välja själv om jag ville betala för prenumerationen på min tidning eller ej. Det intressanta är hur det ställer relationen producent -> konsument på ända. Jag betalar ju inte för något som redan producerats utan för att säkerställa mig om att något jag tycker om kommer att fortsätta produceras.

Detta går givetvis att överföra till andra medier än bara bloggar. Ett musikband jag tycker om borde jag stödja ekonomiskt, likaså en författare eller en filmproducent. Då har jag som konsument närmat mig investerarens roll. Med tanke på hur t.ex. tjänster som Kiva.org gjort mikroinvesteringar till något skalbart så undrar man om det inte finns möjlighet för något liknande för andra områden än entreprenörer i fattiga länder.

Frågan är alltså inte bara ”hur tjänar man pengar på en politisk blogg?” utan ”hur tjänar man pengar på digitalt förmedlat innehåll över huvud taget?” Kanske döljer donationsekonomin svaret.

Andra bloggar om: , , , , ,


av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *