Högteknologin kommer aldrig ge hela Sverige jobb

Som svar på en kommentarstråd borta hos Danne Nordling:

Självklart måste vi ha en stark högteknologisk sektor som kan producera produkter med global marknad. Denna sektor är dock redan relativt stark i Sverige med våra gamla industriföretag som många av dem lyckats väl med att uppdatera sig själva för vår moderna informationsålder.

Däremot är det tyvärr ont om nya spelare inom sektorn. Detta är onekligen ett problem som måste åtgärdas. Det finns en anledning till att ett företag som Skype har huvudkontor i Luxemburg, marknadskontor i London och utvecklingsavdelning i Estland men ingenting i Sverige.

Men varken Skype (som nyligen värderades till 22 miljarder) eller MySql anställer särskilt många personer. T.o.m. Microsoft har relativt få anställda med tanke på omsättningen. High-techbolag kan ge ett stort pengaflöde och de är extremt viktiga för ett land, men att sätta sin tillit till dem för en bred arbetsmarknad är vansinne.

De är nämligen extremt kräsna, väldigt beroende av trender och den accelererande utvecklingen (vinnaren på morgonen kan vara förloraren på eftermiddagen och uppköpt och nedlagt på kvällen) och flyttar på sig lätt.

Ska hela landet arbeta måste andra typer av arbeten uppkomma. Då talar vi inte om realtidsprogrammerare, stamcellsforskare eller kolnanotubsbyggare utan om relativt enkla vardagstjänster som kan göra livet bättre för den enskilda individen.

Den ena människans passion kan bli en annan människas lycka.

Om jag vill ha en vacker trädgård men saknar gröna fingrar borde jag väl kunna hyra en trädgårdsmästare som älskar växternas mysterium för en billig peng. Om jag vill dokumentera ett bröllop eller en 50-årsfest borde jag kunna hyra en professionell fotograf eller varför inte dokumentärfilmare som gör det oändligt mycket bättre än jag själv gör. (Amerikanerna lägger i genomsnitt $26000 på sitt bröllop.)

Idag är sådana tjänster förbihållna de med mycket pengar eller så utförs de svart. Detta är enbart på grund av de höga skatterna på arbete.

Det tråkiga är att denna inställning (”att köpa tjänster är för de rika”) har satt sig så djupt att varje antydan om förändring anklagas för att gå en påhittad överklass ärenden. Men så är det inte – med kraftigt sänkta skatter kan även den med låg inkomst få råd att anlita andra människors arbetskraft. Dessutom ökar chansen markant till ett riktigt arbete.

Så, visst, vi behöver onekligen fler nystartade hightech-bolag, men att tro att de ska ordna arbeten för hela Sverige är fel.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *