Hjärnans vägar och etiken

Om man är rökare styrs ens beteende till stor del av en liten fläck i hjärnan kallad insula. Åtminstone enligt forskning från doktor Antoine Bechara vid University of Southern California.

Röksuget sitter i fläck i hjärnan

– Rökstoppet är som att vrida om en strömbrytare. Det är verkligen slående, säger doktor Antoine Bechara vid University of Southern California. Han har studerat hjärnorna på 69 rökande strokepatienter för att exakt lokalisera det magiska området.

19 av dem hade skador i fläcken som kallas insula (ö). Av dem slutade 13 röka. Tolv av dem slutade samma dag som hjärnan skadades, började inte igen och har aldrig känt något behov att röka sedan dess.

Ju mer vi lär oss om hjärnan desto fler sådana här hemligheter den döljer kommer att avslöjas. Vad blir konsekvenserna för människan och samhället när ökad kunskap gör att gamla etiska riktlinjer står utan bas i verkligheten?

För inte kan man väl moralisera över cigaretter om det är enkelt att bryta missbruket? Då är det ju helt och hållet individens egna val som gör att man fortsätter (miss)bruket.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *