Hernando de Soto till Malmö

I morgon, torsdag, kommer ekonomen Hernando de Soto till Malmö. De Soto har genom praktisk forskning visat hur världens fattiga sitter på enorma tillgångar som de inte har möjlighet att utnyttja då det saknas väl fungerande regelverk kring äganderätt och handel.

Denna förklaring till varför kapitalismen på vissa platser på jorden inte leder till samma välståndsexplosion som andra har förbisetts av den nationalekonomiska forskningen. Det är en viktig insikt, då den visar att oavsett hur mycket biståndspengar man än pumpar in i ett land måste det finnas ett grundläggande regelverk och socialt kapital för att landet ska kunna lyfta sig ur fattigdomen.

Se även The Digital Path: Smart Contracts and the Third World.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Hernando de Soto till Malmö”

 1. Profilbild för Mikael

  Hej,
  Det kan väl inte direkt påstås att det har förbisetts av den nationalekonomiska forskningen. Det finns mängder av forskning kring deta (har ju exploderat senaste 20 åren i omfång). Sedan har De Soto populariserat det och fört fram det ytterligare på ett väldigt bra sätt (men det finns som sagt enorma mängder högintressant nationalekonomisk forskning om detta, och liknande faktorer…Jones, Acemoglu m f l

 2. Profilbild för Erik Starck

  Hej,
  du har säkert rätt. Jag är ingen nationalekonom. Däremot hör man sällan De Sotos argument i globaliseringsdebatten, vilket är lite synd. Förhoppningsvis kan hans insatser belysa argumenten på ett nytt sätt och därmed föra ut dem till en bredare publik.

  Mvh Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *