Guillou om bloggar och media

Jan Guillou delar med sig av sin visdom i N24, Jag ser ytterst sällan på nyheter:

Läser du bloggar?
–Aldrig. De saknar betydelse, så vitt jag kan förstå.

Hur menar du?
–De är en sorts insändare. Det finns en magi var det trycka ordet finns som ger det en betydelse. Jag är på jakt efter det som formar samhällsdebatten som har betydelse och kan ge återverkningar. Det finns för alldeles för många bloggar, de har ingen vikt.

Ah, så om det fanns färre bloggar skulle Guillou lägga större vikt vid dem. Då skulle de ju ha skrivits av viktiga personer, inte mediokra medelsvenssons som undertecknad och miljontals till.

Guillou fortsätter med att såga reklamfinansierad TV:

Blicka 20 år framåt!
– Då har vi bara en statstelevisionskanal. Den andra är utsåld till kommersiella intressen som sänder amerikanska komedier och annat. Enkel billig vulgounderhållning kommer att få ett större utrymme. Den är billigare och bättre på att sälja annonser.

Vad innebär det?
–Ännu sämre informerade medborgare.

Just det, enbart statlig TV kan informera medborgarna. Inte sådana där pöbel-bloggar utan endast utvalda elitjournalister i statlig regi.

Vad tittar då Jan själv på?

Konsumerar du själv något som kan beskrivas som vulgounderhållning i smyg? En riktigt dålig tv-serie som du bara måste titta på.
–Jag har aldrig sett någon dokusåpa någonsin. Vissa serier följer jag, jag vet inte om de skulle var särskilt dåliga. Vita huset var en favorit som jag troget höll mig. Law and Order var en väldigt bra polis-juridisk serie. Och Spanarna på Hill Street på sin tid. Självklart.

Amerikanska ”vulgoserier” kan tydligen vara ganska bra. Nåja.

Intervjun visar med all önskvärd tydlighet hur gammal media utmanas i grunden av ny teknik.

På tal om framtidens TV, Amazon lanserar Unbox med möjlighet att köpa videofilmer via nätet. Tyvärr inte i Europa än så länge, men om Guillou vill ha en försmak av framtidens TV är det i den riktningen han ska titta.

Men, just det, ja. Han använder ju inte internet.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *