Gudmundson lyfter frågan om samhällets skyddsmekanismer

Per Gudmundson ställer samma fråga som jag gjorde för ett tag sedan, angående skyddsmekanismer i ett globaliserat samhälle med accelererande teknisk utveckling:

I globaliseringens spår blir inte bara tomater och datorer billigare. Kostnaden för att mörda ett stort antal människor sjunker också, vilket stärker terroristgrupper som tidigare inte haft råd eller kraft att utgöra något egentligt hot.

Detta förändrar hotbilden på avgörande sätt, och påverkar naturligtvis de behov som under- rättelseverksamheten har. Hur dessa nya hotbilder ska bemötas, och på vilket sätt detta om möjligt skulle kunna legitimera vissa integritetsinskränkningar, har tyvärr inte varit föremål för debatt.

Precis. Förra gången jag skrev om detta lovade bl.a. Piratpartiets Rick Falkvinge att återkomma med ett svar. Mig veterligen har något sådant aldrig producerats.

Jubla gärna över FRA-lagens uppskjutande men låt inte debatten handla enbart om denna. Det är faktiskt en större fråga än så. Det handlar heller inte enbart om islamism eller terrorism. Även mer ”vardagliga” brottslingar eller galna enstöringar kan komma att utgöra ett allt större hot i takt med att den tekniska utvecklingen gör massförstörelse allt billigare.

Jag vill inte låta som någon som ser hot om förstörelse överallt eller en terrorism i varenda buske. Den som läser min blogg regelbundet vet att jag har en mycket positiv syn på framtiden, mänskligheten och den tekniska utvecklingen. Men det finns faror och hot vi måste kunna debattera. Bra att Per Gudmundson lyfter frågan. Nu ser jag fram emot responsen.

Uppdaterat: Pers ledarkrönika finns här.

Uppdaterat: Jösses vad slarvigt jag skriver. Gudmundson stavas med ett s bl.a..

Andra bloggar om: , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Gudmundson lyfter frågan om samhällets skyddsmekanismer”

  1. Profilbild för Rick Falkvinge (pp)

    Stämmer bra – det ligger fortfarande i den mentala kön. Har en del tankar och funderingar, men det har tyvärr drunknat i alla bråttomsaker, tillsammans med massor av andra roliga saker.

    Det kommer, soon enough. En av grundtankarna jag bollar kring är att även i en liten by eller stam, så har varje medlem i byn motsvarigheten till en vätebomb (de har en reell möjlighet att t.ex. förgifta vattenförsörjningen).

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Rick: ok det ser jag fram emot. Hade gärna hört dina tankar om alternativ till övervakningen. Det finns ju andra skyddsmekanismer än att låta en myndighet snoka vart de vill.

  3. Profilbild för Björn

    Egentligen är den nya lagen helt feltänkt. Med tanke på hur sammanvävt Sverige är med utlandet så är den pedagogiska finessen med att bara bli kontrollerad när ett ebrev lämnar landet helt bortkastad. Till och med ett internt brev i Sverige kan ju passera Sveriges gränser. Och varför skulle integritetskränkningen vara mindre bara för att ett ebrev passerar en gräns. Även om det är ett brev som går från Sverige till utlandet så kan det ju vara lika integritetskränkande att det blir genomsökt som ett internt svensk brev. Att det trots allt är mer accepterat har nog historiska orsaker. För länge sedan var det bara suspekta utlänningar som reste över gränserna. Eller i alla fall tillräckligt många suspekta utlänningar för att de svenskar som reste över gränsen accepterade att bli behandlade på samma sätt.

    Vi accepterar alltså ett kvantitativt stort integritetsintrång vid gränserna av historiska och psykologiska skäl.

    En avvägning måste samtidigt göras mot effektiviteten. Om epostgenomsökning är effektivt mot terrorism borde det tillåtas. Även internt i Sverige. Istället kanske reglerna skulle fokusera på att göra genomsökningarna mindre integritetskränkande men tillåta dom på alla epost även intern. Möjligen skulle reglerna istället behandla en ingående kontrollmekanism där genomsökarna fick redovisa för ett helt separat organ varför de sökt som de gjort, och att genomsökarna kunde kontrolleras i realtid och kontrollorganet. Varje skärm skulle kunna vara speglad till kontrollorganet. Då skulle de inte göra eller kunna göra några sökningar utan riktiga skäl och varje individuell åtgärd fick granskas.

    Det var mycket så tidigt på morgonen. Hoppas grundtankarna gick fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *