Frisk och förbättrad? Dopa dig!

Waldemar Ingdahl skriver bra i Expressen om doping:

När människor får möjligheten att förbättra sin kropps funktioner (särskilt när man blivit äldre och skröpligare) kommer många att ta den.
Vi som inte tävlar, varför ska inte vi få bli starkare, piggare och friskare?
Därför leder frågan om en ”ren” idrott fel, vi borde i stället tänka på en ”säker” idrott.

Precis. Vi närmar oss en intressant gräns, mellan frisk och förbättrad. Dopingen, som ju utgör en gren av medicinen där målet är just att förbättra snarare än att göra frisk, tänjer på denna gräns. Man måste ställa sig frågan: vad innebär det att vara frisk? Är det enbart fråga om frånvaro av nedbrytande sjukdom eller handlar det om att må så bra som man över huvud taget kan göra? Är det i så fall inte så att det finns ett friskhets-tak som ligger ovanför det som biologin på egen hand erbjuder?

Om dopingen kan göras utan risker, ja kanske t.o.m. sänka riskerna för en rad sjukdomar, är man då inte per definition icke-frisk om man inte dopar sig?

Byt ut ”dopar sig” mot ”motionerar” och frågeställningen blir tydligare (eller ännu grumligare beroende på hur man ser det). Att motionera har en rad positiva effekter och några negativa (skaderisken är en t.ex. liksom förslitningen det kan innebära på kroppen). Tänk om det fanns ett medel som gav samma positiva effekter som motion, fast utan de negativa. Starkare muskler, bättre kondition osv. Vore inte ett sådant medel välkommet? Skulle vi kalla det ”doping”? Vilka skulle protestera mot ett sådant preparat?

OS i Kina 2008 kommer antagligen att ytterligare ställa dessa frågor på sin spets.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Frisk och förbättrad? Dopa dig!”

  1. Profilbild för SvenT
    SvenT

    Bara man inte sätter sig och hoppas på ett sånt här medel och sätter ner som typ i väntan på Godot är vore det väl ok om det skulle kunna tas fram – frågan är dock om vi verkligen tror att biolgisk balans kan påverkas på ett sånt sätt att Homo Sapiens kan ytterligggare öka sin makt över natur fenomen mha av kemiska preparat att vi kan föröka oss fortare än de bakterie kulturer som kan bryta ner högre de livsformerna idag på jorden. Historien visar att om någon art förökar sig för mycket bryter den oftas ekosystemmens balans och river ner livsvilkoren för sin egen existens.

    Se tex. Maya kulturen – Europer på Grönland

  2. […] Min poäng är inte att klanka ned på icke-afrikanska löpare utan att peka på hur grumligt begreppet rättvisa är i idrottens värld, även utan preparat som förbättrar din prestanda. Det är svårt att undvika. En fäktare ska t.ex. helst vara mellan 190-194 centimeter lång – och vänsterhänt. Det vore rent av mer rättvist att låta alla förbättra sig efter egen förmåga så att det genetiska lotteriet spelade mindre roll. Istället borde vi eftersträva säkerhet, vilket också Waldemar Ingdahl varit inne på tidigare på bloggen (samt i Expressen). […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *