Frånkopplad, utan täckning, hör jag ett rop från 1928

Påsken, den där högtiden vi firar för att häxorna flög med målade ägg till Blåkulla där Jesus återuppstod som en kyckling… eller hur var det nu igen?

Nä, påsken är liksom julen en mash-up av en rad traditioner. Var familj har sin egen variant, var generation sin egen speciella krydda till traditionen. För egen del firades den med just min familj ute i Ingen-täckning-land.

Bland LP-skivorna och minnena i stugan låg en knippe gamla magasin av tidsskriften Hvar 8 Dag. Jag plockade upp ett nummer från januari 1928 och började bläddra. Följande stycke fångade mitt intresse.

”Nutidens människor ha oron i blodet, och kommunikationernas rasande utvecklingstempo gör jorden allt mindre genom att lägga allt större områden tillgängliga för fler och fler.” – Januari, 1928.

Läsare av den här bloggen känner igen sig. 1920-talet var ett intressant årtionde, då många av det sena 1800-talet och tidiga 1900-talets uppfinningar får kommersiellt fäste och blir massmarknadsprodukter. Inte så konstigt att man upplever utvecklingens rasande tempo, man kan nästan känna fartvinden då man knäpper på sin radio eller ser en nyproducerad ÖV4 från den lilla SKF-avstickaren Volvo tuta förbi på gatan utanför.

Sveriges Radio var för övrigt tidigt ute med användargenererat material i sändningarna, då man 1927 utlyser en författartävling. Det blev inte någon direkt succé:

De alster man fick in var inte av särskilt hög kvalitet och de fyra författare som skickat in bidrag belönades samtliga med tredje pris.

Uppenbarligen var man före sin tid.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Frånkopplad, utan täckning, hör jag ett rop från 1928”

  1. Profilbild för astrosmurf
    astrosmurf

    Och om femtio år kommer folk att sitta och skratta åt hur tidiga 2000-talsmänniskor kunde tycka att sådana saker som (en tidig variant av) The Known Net eller stamcellsforskning (och därpå följande utrotande av sjukdomar och död som fenomen) och dylikt kunde vara moderna, kontroversiella eller oroande.

    (Och femtio år därefter kommer postmänniskorna att (göra sina motsvarigher till att) sitta och skratta åt hur transmänniskorna kunde tycka att sådana saker som stark AI, uploading eller nanosvärmar var moderna, kontroversiella eller oroande…)

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Jepp. Undrar om man fortfarande firar påsk då. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *