Framtidstankar i SVT2

Just nu pratar de om framtiden i statstelevisionen. De båda programledarna är pessimistiska om framtiden, de tre gästerna är optimistiska. Ett tecken på vilka kriterier som krävs för att bli SVT-journalist eller en tillfällighet? Tja, det blev åtminstone en ganska intressant diskussion där både friheten i att kunna byta livsform såväl som toaletter med inbyggd medicinsk analysutrustning diskuterades.

Synd bara att framtidstänkande inte får ta lite större plats i den tvångsfinansierade televisionen än en lättsinnig diskussion i ett fredagsprogram.

Uppdaterat: på SVT Opinion tänker Johan Norberg till om framtiden. Han gör det genom att blicka bakåt:

Många av de svåraste miljöproblemen har minskat i den rika delen av världen sedan 1970-talet. Du är förlåten om du inte har märkt det, för den typen av nyheter ägnas sällan medialt utrymme. Men myndigheternas statistik visar faktiskt att vår luft har blivit renare, sjöarna friskare och skogarna större. Halterna av miljögifter har rasat och enligt EU:s miljömyndighet visar 75 procent av alla indikatorer på industriella utsläpp en förbättring sedan 1990.

Vidare, angående att fortsatt teknisk utveckling och en tillväxtinriktad marknadsekonomi är bästa sättet att möta framtiden:

IPCC, den internationella klimatpanelen, är medveten om detta. I sina scenarier beräknar panelen att en mer lokalt baserad ekonomi med långsammare tillväxt och därmed fortsatt befolkningsökning i u-länderna skulle leda till 3,4 graders uppvärmning om hundra år. Scenariot med en mycket hög tillväxt med en snabbare övergång till ny teknik och informationsekonomi världen över beräknas bara leda till 1,8 graders uppvärmning.

Andra bloggar om: , , .
Andra bloggar om: , , .


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Framtidstankar i SVT2”

  1. Profilbild för Mikael

    Jag håller med! Framtiden är ett otroligt spännande ämne som berör alla, vem har aldrig haft en framtidsvision? Vi borde alla våga prata mer om framtiden och visionera om hur vi vill ha det. Hur ska vi annars kunna skapa mål och riktlinjer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *