Framtidschock och förändringsblindhet

Henrik Torstensson påminner om att mycket har hänt sedan dotcom-kraschen:

Henrik Torstenssons Weblog: Utbyggnadsfasen

Nästa gång någon börjar snacka om bubblan och kraschen och tycks tro att ingenting har hänt sedan dess, kan du med gott samvete påpeka att skillnaden mellan januari 2000 och januari 2006 är milsvid.

Jag har ett tag gått och funderat på ett längre inlägg om förändringsblindhet. Denna ”åkomma” innebär att ens hjärna och medvetande snabbt anpassar sig till nya företeelser och stoppar in dem i en van och trygg kontext. Konsekvensen blir att stora förändringar kan passera nästan obemärkt.

Då detta är en fullt naturlig process i hjärnan som alla människor genomgår måste man som möjlighetsfinnare, framtidstänkare och entreprenör försöka blunda för blindheten.

Relaterat till förändringsblindhet är begreppet framtidschock. Lovar att återkomma med mer om dessa båda begrepp.

Uppdaterat: jag bör påpeka att jag med förändringsblindhet inte direkt syftar på samma fenomen som change blindness, vilket det ges exempel på t.ex. här.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Framtidschock och förändringsblindhet”

 1. Profilbild för Patrick

  Resonemanget om förändringsblindhet påminner mig om en läsvärd artikel i om utvecklingen inom AI i Wired (mars 2002).
  http://www.wired.com/wired/archive/10.03/everywhere.html

  Efter att hypen har passerat och bubblorna har brustit (?) finns ändå innovationerna kvar, fast som en naturlig del av livet. Förändringen smyger sig in lite obemärkt. Typ.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Jepp, på 60-talet ansågs en kompilator vara en AI. På 70-talet ansågs det omöjligt att återskapa ljudet i riktiga instrument med en dator. På 80-talet var automatisk textläsning AI. På 90-talet skedde en rad genombrott bl.a. inom mekaniken (vilket Qrio är ett utmärkt exempel på) och såklart schackspelande för att nämna några.

  Skulle tippa att bl.a. ansiktsigenkänning och automatiserad översättning står på tur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *