Framtidens TV – MTV på crack, katt-videobloggen och 10 miljoner TV-program

Digital-TV-nätet startas på Gotland, som får bli early adopters och stå ut med teknikens alla barnsjukdomar. För något år sedan skrev jag en text om varför digital-TVn är en mycket dålig idé. Jag tar mig friheten att citera mig själv:

Hittills har vi varit tvungna att anpassa våra liv till TVns klockslag. Nyheterna visas 19:30, långfilm (som någon annan valt ut åt dig) visas 21:00 och talkshowen börjar 23:00. Anpassa dig eller missa programmet. Valfriheten har bestått i ytterligare ett par kanaler, alla med samma begränsningar. Detta håller äntligen på att förändras.

Förändring, ja, men jag syftade inte på det statliga jätteprojektet digital TV, utan på att distributionen i allt högre utsträckning sker via internet och inte via broadcastade sändningar till flera hushåll samtidigt. Till skillnad från både TV och radio är internet uppbyggt med sammankopplade noder. Denna arkitektur kommer att förändra hela TV-branschen och hur vi betraktar och konsumerar TVn.

Förändringen blir omvälvande men mycket kommer förmodligen också vara sig likt. “TV is the path of least resistance from complete boredom” som demonproducenten Aaron Spelling har uttryckt det. Så kommer det att förbli.

Men andra saker förändras. TVn har funnits som samhällsfenomen i drygt 50 år. Under den här tiden har vi lärt oss tänka i vissa banor när det gäller vad en TV ska vara. Det finns t.ex. olika TV-kanaler där det sänds TV-program, i regel i 30- eller 60-minuters avsnitt. Programmen produceras av specialistproduktionsbolag och säljs till TV-kanalerna för distribution. Reklam bäddas in mellan TV-programmen. Syftet med ett TV-program är (för det mesta) att dra tittare till reklamen som sänds mellan TV-programmen.

Detta är exempel på saker som snart inte längre är sanna.

Istället för TV-kanaler väljer vi vad vi ska titta på precis när vi vill titta på det, från en stor databas av utbud. Åtkomst till databasen kostar pengar, men sedan är tittandet fritt, på samma sätt som de mest populära musiktjänsterna för tillfället är uppbyggda. Det blir en prenumerationstjänst och utbudet kommer att vara mångfalt större än alla TV-kanaler som sänds idag tillsammans.

Produktionen av TV-programmen blir mer diversifierad. När kostnaden för distribution minskar drastiskt kommer nya aktörer in på marknaden. En fotbollsklubb kan göra egen TV. Ett företag kan göra egen TV. En familj kan göra egen TV – om sin katt.

TV-produktion blir demokratisk och gräsrotsdrivet på samma sätt som bloggandet. Vem som helst kan bli TV-producent.

Givetvis finns samtidigt de stora, duktiga produktionsbolagen kvar. Det är svårt att göra bra TV. Men utbudet exploderar och de allra mest smala intressen kan uppfyllas. Public service blir ett ännu mer urvattnat begrepp än det redan är.

Det som finns kvar av konceptet ”TV-kanal” är tre saker:

 1. Direktsända events som broadcastas. Främst sport.
 2. MTV-liknande ”flödesprogram” som aldrig upphör. Ständiga kollage av färger, musik och ljud. Bakgrundsbrus för den som kräver ständig input. Även nyhetskanaler av CNN eller Fox News variant kommer att finnas kvar.
 3. Som paketerare av innehåll. Många vill helst slippa välja program från ett utbud av 10 miljoner. Då är det enkelt om någon helt enkelt gjort valet åt dig.

Reklamen då? Jo, den bäddas in i själva programmen på allt mer sofistikerade vis. Reklam och underhållning flyter samman. Som det alltid gjort.

Ingenting av detta har dock med digital-TV att göra. Digital-TV är som att skaffa moderna gummidäck på en hästdroska istället för att köpa en bil. Den kan du klara dig utan, så sparar du de 2’700 kronorna.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Framtidens TV – MTV på crack, katt-videobloggen och 10 miljoner TV-program”

 1. Profilbild för Kristian Nilsson

  Mycket läsvärd post!

  För närvarande sker en stor utbyggnad på tjänster som distribuerar och lagrar privatpersonerns filmer. (you tube, blip.tv, dtv) osv.

  Det när däremot fortfarande ganska få personer som producerar filmer på ett systematiskt sätt. Ett flöde av kattfilmer från okända personer på t. ex. YouTube kommer inte att hota TV och folk kommer att betala 700 kronor för däck på hästdroskan ett tag till.

 2. Profilbild för Erik Starck

  Vad som krävs är ett billigt paket av utbud och prylar som är lika enkelt att använda som TVn – dvs riktigt riktigt enkelt. Som Aaron Spelling sa: det ska vara det minst krävande jämfört med att inte göra nånting. TiVo är väl det närmsta, men når inte riktigt ända fram.

  Xbox 360 och playstation 3 kan mycket väl bli de plattformar som möjliggör frigörandet från hästdroskan i vardagsrummet.

 3. Profilbild för s.snö
  s.snö

  Vem vill se TV porducerad av amatörer? hemvideo är inte lika coolt nu som för 20-30 år sedab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *