Följande text skrevs 2002-11-05 på min gamla sajt Popido.com. Som synes går mycket av tankarna med den här bloggen igen i de texter jag skrev för 2,5 år sedan.
Ibland kan man befinna sig mitt inuti en orkan utan att veta om det. Det är först när man tittar bakåt och ser förändringarna i landskapet som orkanen förde med sig som man förstår vad man varit med om. Samtidigt rusar orkanen vidare i förnyad styrka.
På många sätt har nutiden alltid varit som orkanens öga. Det är först med historiens perspektiv vi kan bedöma det som en gång var nutid. Detta gäller i allra högsta grad den tid vi nu lever i. Väldigt få människor begriper, eller ens funderar över, hur extremt snabbt utvecklingen faktiskt går. Man bara accepterar förändringarna som kommer, när de väl kommer och är oundvikliga. Detta gör att de riktigt omvälvande förändringarna får det svårare att sjunka in i samhället. Innan fåret Dolly hade få människor funderat över konsekvenserna av kloning.
Men det händer hela tiden saker som kommer att leda fram till större genombrott än ett klonat får. För att belysa min poäng lyfter jag här fram ett par exempel, hastigt uppsökta från de senaste dagarnas nyhetsflöde.
- Pill to boost brain power (2002-11-05.) ”A drug used to stop people falling asleep is showing promise in enhancing brain power.”
Vad händer när ett sådant tillskott börjar användas i stor skala? Vad händer när vi lärt oss tillräckligt om hjärnan för att veta hur man kan förbättra dess ”prestanda” utan bieffekter? Vad händer när alla dina konkurrenter om samma jobb käkar piller som ger dem 30 poängs högre IQ än dig? Vad händer när hela nationer skaffar sig fördelar genom intellektuell doping? - Smart paint creates chameleon tanks (2002-11-04.)Tanks that can repair themselves and change colour on the battlefield are being developed in the US. Military vehicles including tanks, trucks helicopters and weapon systems will be covered with a coating that has been embedded with nanotechnology.
Vad händer när denna teknik når konsumentmarknaden? Självreperarande bilar som dessutom byter färg på kommando? Självlagande kläder med mönster som ändras beroende på ditt humör? En skjorta i hela garderoben räcker, men det går kanske att ladda hem personligt utformade mönster? Eller varför inte ladda hem konstruktionskoden för hela skjortan och odla fram den själv i garderoben? Det samma gäller bilen! - Rymden tur och retur (2002-11-05.) Ett amerikanskt företag utlovar rymdresor till rimliga priser inom tio år. Samtidigt har utvecklingen gått framåt och det är inte bara topptränade astronauter som klarar av att slungas ut i jordets kretsloppsbana.
– I princip kan vem som helst göra en rymdresa idag, säger Jochen Graf, chef inom Europeiska rymdstyrelsen, ESA.”
Rymdturism. Detta, kanske det mest utmärkande för science fiction-genren, är nu på god väg att bli vardag. Redan har 2 miljonärer tagit chansen att få se vårt jordklot från ovan. Vad händer när rymdresor blir lika vanliga som flygresor? När månen, eller rymdstationer strax ovanför atmosfären, blir folks arbetsplatser och hem? Kommer vi någonsin att kunna se på vårt jordklot på samma sätt igen? Vem vet, det kanske blir turismen och inte den amerikanska forskningen som sätter den första människan på Mars?
Teknikens erövringar är vad som driver samhället framåt. Det har alltid varit de tekniska landvinningarna som möjliggjort de största ommöbleringarna av det som varit den gällande världsbilden. Aldrig förr har den tekniska utvecklingen gått så fort som nu. Aldrig förr har tekniken haft så stort inflytande på våra liv som den har nu. Aldrig förr har möjligheterna och farorna varit så många och med så enorma konsekvenser som nu. Genetiken, cybernetiken, nanotekniken, robotiken, rymdfärderna och informationstekniken. Alla har dom var för sig makten att förändra mänskligheten i grunden. Tillsammans kommer de att förändra, inte bara mänskligheten, utan människan i sig och synen på vad det faktiskt innebär att vara människa.
Ändå väljer folk att inte se. Man känner sig kanske trygg i orkanens öga, eller så har man så fullt upp med att leva sitt liv att tankar om framtiden inte får plats i vardagen. Man är dömd att betrakta orkanens verkningar i backspegeln. Det är synd. Det borde finnas mer plats för framtiden även i nutidens debatt.
Lämna ett svar