Framtiden år 1900

Aftonbladet publicerar så här på nyårsafton en tillbakablick från förra seklets början i form av en framtidsvision skriven av en herre vid namn Linkoln Blom den 29 december år 1900. Den försöker förutsäga de kommande 100 åren.

Krönikan innehåller visioner om kommunikationsteknik, elektricitet i vartenda hem och rosor stora som blomkålshuvud. Krönikören har verkligen tagit i för att göra bilden av framtiden så fantastisk som möjligt. Därför är följande stycke extra intressant:

I Amerika bygga och bo den tiden vid pass en half milliard människor. Medellifslängden har på grund af hygieniska reformer och sanitära förbättringar höjts från 35 till 50 år.

Att medellivslängden skulle uppgå till 50 år måste ha verkat som ren fantasi år 1900. Att den idag uppgår till över 80 år i flera länder och 67 år globalt är helt otroligt sedd med 1900-talsögon, betydligt mer otroligt än vår kommunikationsteknik om man ska tro krönikan.

Den halva miljarden i Amerika är dock något i överkant men siffran är typisk för den tidens syn på befolkningstillväxt. 1800-talet var det århundrade då antalet människor på jorden började växa kraftigt, särskilt i Europa och norra Amerika så befolkningsökningen var tydlig och uppenbar.

Industrialismen, urbaniseringen och ”sanitära förbättringar” hade redan ökat människors chans att överleva markant. År 1800 levde drygt 7 miljoner människor i norra Amerika och 203 miljoner i Europa. År 1900 var siffrorna 82 miljoner i Amerika och 408 miljoner i Europa. Detta syntes tydligt i städerna (särskilt de amerikanska) som växte kraftigt. Att jorden skulle bli överbefolkad var förmodligen en av de vanligaste framtidsvisionerna vid den här tiden. Den lever till viss mån kvar än och på sätt och vis cirkulerar hela klimatdebatten kring samma fråga: hur ska vi producera tillräckligt med energi för att tillgodose alla människors behov?

Faktum är dock att hastigheten i befolkningstillväxten i världen toppade redan år 1963 och nu upplever många länder snarare det motsatta problemet: det föds för få barn för den allt mer åldrande populationen.

Om 100 år kan ålder som sjukdom vara utrotad. Vad händer med mänskligheten om döden blir en frivillig utväg? Vad händer om vi får tillgång till i princip outtömliga källor av ren energi? Jag ska inte ens försöka mig på att blicka framåt så långt utan nöjer mig med att konstatera att… hm, här tänkte jag skriva att några rosor stora som blomkålshuvud har jag ännu inte sett, men så hittade jag det här.

Gott nytt år!

Läs även andra bloggares åsikter om ,


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *