Det diskuteras DNA-registrering av alla svenskar och på Europa-nivå pratar man om att tvinga internetoperatörer att lagra all trafik som transporteras via nätet. Självklart dyker referenser till George Orwell och 1984 upp i debatten. Ibland hörs också krav på att tekniken bör stoppas.
Flera frågor dyker upp, men om man skrapar på ytan så handlar de inte om tekniken i sig. Snarare är frågan om våra gamla maktstrukturer klarar av att hantera möjligheterna och förändringarna som sker tack vare den tekniska utvecklingen. Det är om gamla institutioner som nationalstaten och polisen är anpassade till hur moderna, globaliserade, digitaliserade och urbana samhällen fungerar.
Det finns en klar risk för att vår rädsla att bli övervakade av de som utgör sig för att beskydda oss förhindrar positiva effekter av den tekniska utvecklingen. Ett DNA-register, t.ex., skulle kunna vara mycket värdefullt för forskningen inom en rad sjukdomar. Då gäller det att komma ihåg att det är inte tekniken i sig som oroar oss utan att myndigheter och överheter ska få ett informationsövertag jämt emot oss. Att vi ska bli övervakade och registrerade.
Frågan man ska ställa sig bör alltså vara: är det egentligen myndigheterna eller tekniken vi är rädda för?
Lämna ett svar