Frågan ”vad är en blogg?” kan ha fått ett svar

Enligt Twingly:

Hur definierar ni en blogg?
Vi definierar en blogg enligt tre kriterier:

1. Innehållet är skrivet av mänsklig hand.
2. Det finns ett maskinläsbart RSS eller Atom-flöde.
3. Det finns en aktiv kommentarsfunktion.

Personligen tycker jag inte kommentarsfunktionen är direkt kritisk, den är mer en fråga om god hyfs. De andra två kanske räcker?


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Frågan ”vad är en blogg?” kan ha fått ett svar”

 1. Profilbild för Andreas Kristensson

  Varför måste innehållet vara skrivet av en mänsklig hand? Känns aningen begränsat. PaPeRo påstås göra en i vissa fall bättre insats än vad den mänskliga handen mäktar med:

  http://www.digitalworldtokyo.com/2007/03/necs_papero_blogs_better_than.php

 2. Profilbild för astrosmurf
  astrosmurf

  Det finns ett maskinläsbart RSS eller Atom-flöde.

  Varför är det ett nödvändigt villkor? Jag har ingen aning om huruvida någon av de (många) bloggar jag läser har RSS eller Atom-flöden, och det spelar ingen roll. (Inte för att det spelar någon roll om det är ”bloggar” eller något annat jag läser heller, då. Det viktiga är att de med tillräckligt stor sannolikhet innehåller intressanta texter.)

  (Och det första kriteriet ger ju att inga utomjordingar, upphöjda djur, AI:ar, postmänniskor eller överhuvud taget andra än baseline humans kommer att kunna skriva bloggar.)

 3. Profilbild för Simon

  Vilken nostalgi! En diskussion om vad en blogg är! Jag vill ha med att det ska publiceras i omvänd kronologisk ordning och att det ska vara dödsstraff på att redigera sina blogginlägg…

 4. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Andreas och astrosmurf: ok, ”måste vara skrivet av en medveten varelse” kanske är mer förlåtande mot eventuella uploads eller hushållsrobotar med skrivlusta. 🙂

  Vad gäller RSS/Atom så är det via min RSS-läsare jag följer med i vad som skrivs, det mesta annat tenderar falla bort inklusive en rad papperstidningar.

  Simon: hehe, är det OK att fixa stavfel samt att lägga till text nederst i inlägget om man tydligt markerat att det är ett tillägg?

 5. Profilbild för astrosmurf
  astrosmurf

  Vad gäller RSS/Atom så är det via min RSS-läsare jag följer med i vad som skrivs, det mesta annat tenderar falla bort inklusive en rad papperstidningar.

  Jaja, men varför bör det vara ett nödvändigt kriterium för att något skall kallas blogg?

  Jag skulle nog förr kräva att något kan läsas på www än att det skall kunna läsas via RSS för att kalla det en blogg. Faktum är att jag nog skulle kunna fås att hävda att ”kan accessas via någon form av datanät” är ett nödvändigt kriterium.

  (Och att föredra generella globalt gångbara definitioner är en yrkesskada. Det borde vara varningsetiketter på tekniska högskolor! ”May contain nuts!”)

 6. Profilbild för Marcus

  Varför måste innehållet vara just skrivet – tänk på alla fotobloggar…
  Får man byta ut skrivet mot postat, inlagt, upplagt, eller uppdaterat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *