Frågan som kommer att spräcka alliansen

Om man gräver lite i det dyngberg som är det svenska nyhetsflödet så dyker det faktiskt upp en och annan intressant politisk fråga som inte har med smutskastning och pajaskonster att göra. En sådan bjuder (kd):s Johnny Gylling på.

Ett liv utan internet är kd:s it-vision

”[…] för kristdemokraterna är det faktiskt valets viktigaste it-fråga: Ingen ska tvingas in i it-samhället. Du ska inte behöva använda internet, prata med datorröster eller knappa in koder, om du inte vill”

Här har vi fröet till en större konfliktyta längre fram, mellan det konservativa neo-ludditiska och det framåtsträvande extropistiska.

Detta är en fråga som med stor sannolikhet kommer att knäcka de nuvarande politiska allianserna, oavsett vilken sida av den politiska spelplanen de rör sig på. Inte i år, inte nästa år, men tillräckligt snart för att det börjar bli dags att rita upp en ny spelplan. Den vi fortfarande vistas på ritades nämligen upp under industrialismens logik. I en annan tidsålder.

Oscar Swartz skriver i Computer Sweden om transhumanisten James Hughes, som nyligen besökte Eudoxa i Stockholm. Hughes’ bok Citizen Cyborg kan ses som ett socialtranshumanistiskt manifest. En call to arms till världens socialdemokrater att förbereda sig inför 2000-talets politiska utmaningar. Ett försök att omdefiniera spelplanen. Läs den!

Den här valrörelsen kommer inte Gylling få något större gehör för sina idéer. Den stora nyheten det här valet är istället att vi för första gången någonsin har en opposition. Valen 2010, 2014 och framåt kommer däremot konflikten mellan neo-luddism och transhumanism bli mer framträdande. Rättigheten att få slippa internet och andra nymodigheter är också rättigheten att slippa behöva anpassa sig till en accelererande förändring.

Kristdemokraterna har visat sin position på den nya spelplanen. Var står de andra politiska aktörerna? Det återstår att se.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Frågan som kommer att spräcka alliansen”

 1. Profilbild för apa tycka, apa skriva
  apa tycka, apa skriva

  Tja, det är ju bara att RSV tar emot deklarationer och pengar även i icke-elektroniskt format så är det kravet uppfyllt.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Neo-luddism och transhumanism handlar om lite mer än bara att deklarera via internet.

 3. Profilbild för apa tycka, apa skriva
  apa tycka, apa skriva

  Visst, men så länge du kan göra de saker du *måste* göra (eller så kommer polisen och slår dig) utan nät så är du inte tvingad, för alla meningsfulla betydelser av ”tvingad”, att använda nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *