Fågelinfluensa – mindre dödlig än väntat?

När hollywoodfilmen Outbreak gick upp på biograferna för 10 år sedan var det efter att ett mystiskt och dödligt virus hade börjat sprida sig i den afrikanska djungeln. Viruset påbörjar sin attack på kroppen med muskelsmärtor och huvudvärk. Efter ett tag övergår det till kraftiga kräkningar för att sedan leda till inre och yttre blödningar främst från magtrakten. Om du har tur är du bland de 10 till 50% som överlever efter 6 till 10 dagar.

Sjukdomsförloppet är dramatiskt. Sjukdomen är under de rätta förutsättningarna extremt smittsam och döden är smärtsam, blodig och kladdig.

Det är alltså som gjort för att filmatiseras.

Virusets namn är såklart Ebola. Filmen var sällsynt vältajmad om man tittar på statistiken för ebolaviruset. 1994 skördade viruset 29 döddsoffer utav 49 smittade. 1995 var siffran 256 döda av 315 smittade. En dödlighetsgrad på 81% och en sexfaldig ökning i antal smittade. Paniken började så smått sprida sig bland tidningarnas löpsedlar. Man visste ju inte om viruset kunde mutera till en ännu mer smittsam form och behålla sin höga dödlighet.

1996 hade dock siffrorna sjunkit till 68 döda och 93 smittade. Man kan nästan ana att Hollywood hade ett manus till filmen liggande på lager, inväntandes det rätta tillfället att få låta Dustin Hoffman jaga smittade apor genom halva USA, så väl tajmat är ebolas utbrott med filmens premiär.

Anledningen är enkel: rädsla säljer.

Kom ihåg det när du läser löpsedlarna om den senaste epidemin.

En liknande panik började sprida sig under SARS-epidemin och nu senast är det den s.k. fågelinfluensans tur. De initiala rapporterna talade om en dödlighet på 60-70%. Med tanke på hur smittsamt influensa är vore det såklart ingen trevlig sjukdom om det började sprida sig. Nu har det dock visat sig att dödligheten kan vara betydligt lägre fast viruset också avsevärt mer spritt än man tidigare trott:

While early reports of the deadliness of human avian influenza suggested that about 90 percent of the victims died, there are growing signs that the disease’s true death rate is much lower – although still high enough to kill many millions of people if the worst fears about its spread come to fruition.

Man ska ha en väldig respekt för svåra virussjukdomar. Vi har ännu inget bra skydd mot dem. En normal influensa har en dödlighet på nära 1% av de smittade (åtminstone registreras ca 5000 fler dödsfall än normalt under influensatider och mellan 200’000 och 1,3 miljoner är smittade). En influensavåg av en form som våra kroppar inte har byggt upp motstånd mot kan komma att bli ännu värre. Samtidigt tror jag att om man ska tillåta sig en ganska cynisk framtidsspekulation så är det troligt att filmen om fågelinfluensan kommer att ha betydligt fler tittare än vad sjukdomen i sig kommer att skörda i dödsoffer.

Rädsla säljer, som sagt.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *