Förändring = människor * insiktshastighet

Min blogg har ju undertiteln ”accelererande förändring i en global ekonomi”. Vad innebär detta? Vad är det som accelererar? Jag filar på tanken att formulera accelerationen som:

f = c * v

Där f = [förändring], c är [antalet människor som är uppkopplade] och v [hastigheten med vilken de är uppkopplade].

Hastigheten i detta fallet har inte riktigt med bandbredd att göra utan med hur pass snabbt man kan ta till sig information. Internet är s.a.s. snabbare med Google än utan eftersom man enklare finner den information man söker med Google. De sociala verktygen är alla acceleratorer. De förenklar relationer och gemensamma förändringsprojekt.

Om man skrapar på ytan är det just detta hela IT-revolutionen går ut på: att öka hastigheten med vilken människor tar till sig information. Att minska tiden från okunskap till insikt.

För att utveckla resonemanget vidare; det är människor som driver förändringen. Även om maskinerna tar över allt mer av uppgifter som tidigare utförts av människor är det fortfarande människans vilja, nyfikenhet och skaparglädje som driver utvecklingen framåt.

Det finns ett direkt förhållande mellan en människas möjlighet att förändra och hur mycket hon faktiskt förändrar.

En människas förmåga att förändra är direkt beroende av antalet människor hon kan kommunicera med (är ”uppkopplade mot”).

En människa utan möjlighet att kommunicera med andra människor är extremt begränsad i sin förmåga. Oavsett hur smart hon är så är hon dömd att upprepa misstag som andra människor gjort. Det är också omöjligt för henne att betrakta ett problem ur andra synvinklar än sin egen.

Två människor som kommunicerar har en betydligt större total förmåga. 6 miljarder människors förmåga återstår ännu att se, men om några år borde vi vara där.

Borde bli spännande.

Den sammanlagda förändringen i världen blir alltså en produkt av antalet människor som kan kommunicera med varandra och hastigheten med vilken de utbyter insikter. Eftersom allt fler människor blir uppkopplade samtidigt som våra verktyg blir allt bättre bildar detta en accelererande rörelse.

Lösa tankar än så länge. Får se vart det leder.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Förändring = människor * insiktshastighet”

 1. Profilbild för Christoffer

  Skön formel. Undra vilka enheterna är 😉

 2. Profilbild för Patrick

  Intressanta funderingar, men jag undrar om inte den ökande mängden ”brus” som följer i spåret av att mer information kommuniceras mellan fler parter kommer att fungera som en bromsande mekanism eller rentav styra kraften i accelerationen i en negativ riktning mot stagnation. Ju mer brus som finns i ett system desto svårare kan man tänka sig att det kan vara att extrahera nytta ur det. Å andra sidan skulle väl en tillvaro där alla är in- eller uppkopplade kunna vara det kreativa kaosets ultimata form.
  Spännande att fundera på är det i alla fall.

  /Patrick – tänker hellre fritt än rätt

 3. Profilbild för Erik Starck

  Tack för era kommentarer!

  Christoffer: bra fråga. 🙂 Det får bli nästa fundering. Sedan kanske man kan bygga en hastighetsmätare. 🙂

  Patrick: kaoset kan vara gott. Det innebär flera olika infallvinklar och nya sätt att angripa problem. Som ett konkret exempel kan nämnas stamcellsforskningen där det i västvärlden finns etiska och moraliska frågeställningar som knappt existerar i t.ex. Sydostasien.

  Det kan komma mycket viktiga framsteg ur denna forskning som nästan förbjudits eller kraftigt förhindrats i vissa väststater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *