Expert Turing-testet: Google snart ikapp läkarna

När jag för ett tag sedan skrev en text åt Magasinet Neo handlade den om hur kunskap relativt sett blir mindre värd i takt med att automatiseringen fortgår. Jag föreslog ett teoretiskt test, en slags omvänd variant på det klassiska Turing-testet: expert Turing-testet. Kortfattat går det att sammanfatta så här:

Tänk dig två rum och att det sitter en människa i varje – i det ena rummet sitter en expert på, säg kärnfysik. I det andra rummet sitter en person som är novis, men har tillgång till den modernaste informations- och kommunikationsteknik som finns att uppbringa. Du står utanför rummen och kan kommunicera med personerna via en dator och det är nu din uppgift att avgöra i vilket av rummen experten sitter, genom att ställa frågor till de båda personerna.

När det inte går att avgöra i vilket rum experten sitter, så har informationstekniken vunnit testet. Nu har forskare visat att det går att utföra avancerade diagnoser genom att fråga Google:

Researchers have found that a simple Google search can solve diagnostic problems which mystify even the best GPs.

Modern medicine is so complex that the average doctor, estimated to carry around two million medical facts in his head, does not have a big enough brain to be capable of identifying every ailment presented to the surgery or clinic.

Den mänskliga hjärnan är otroligt flexibel, men den kan inte skala upp särskilt effektivt. Genom en rad smarta effektivitetshöjare som t.ex. språket eller matematikens formler och regler har vi lyckats tänja hjärnans förmåga, men den har likväl ett tak.

Automatiseringen, däremot, fortsätter oförhindrat att skala upp.

När man kan googla sig fram till kunskap blir den mindre värd. Läkarna har i dagens samhälle en prästroll, ett tolkningsföreträde, ett maktmonopol. Vi har gett dem rätten att ställa diagnoser och skriva ut mediciner baserat på deras kunskap och erfarenheter. Om kanske redan 5-10 år kommer det att finnas sökmotorer och automatiska diagnosverktyg som ger säkrare diagnoser än den bästa av läkare (Google verkar ju redan vara en bra bit på vägen, och den sökmotorn är inte ens specifikt inriktad på medicinsk diagnostik).

Vad händer med läkarrollen då?

Den kommer att förändras, kanske likt prästerna. Vår tids präster har blivit empatikonsulter. Vid katastrofer, olyckor och begravningar är de en stödjande hand. De har också en tät koppling till vår kulturs traditioner och ritualer. Sin gamla roll som uttolkare av Guds ord (sanningen och den moraliska lagen) förlorade de samtidigt som tryckkonsten (informationstekniken!) gjorde det billigt att äga en bibel och att trycka upp läroböcker i språk.

Även piloten skulle vi klara oss utan. Det går att bygga ett flygplan som landar och lyfter helt på egen hand, men vi behöver som passagare veta att det sitter en människa vid spakarna.

Här finns embryot till den framtida läkarrollen: inte som expert utan som trygg, hjälpande hand när ens hälsa sviktar. Att helt enkelt agera människa, något som automatiseringen aldrig kommer att uppnå.

(Fotot på prästen taget av användaren tome213 Sxc).


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Expert Turing-testet: Google snart ikapp läkarna”

 1. Profilbild för Anders Starmark
  Anders Starmark

  Problemet ligger också i att bedöma om symptomen är svåra nog för att klassificeras som tecken på sjukdom. Det är inte lätt. Under patologikursen brukar studenterna utveckla de mest egendomliga sjukdomar helt enkelt genom att läsa om dem…

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Jo, hypokondri lär bli den nya folksjukdomen. 🙂

 3. Profilbild för Jimmy Wilhelmsson

  Här har du nånting mittemellan, googlande läkare 🙂
  http://www.idg.se/2.1085/1.81867

 4. […] För något år sedan skrev jag i Magasinet Neo om en variant på testet: IA Turing-testet. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *