Europa brinner – av fattigdom

Svensk media är löjligt förutsägbar. Efter katastrofen i New Orleans dröjde det inte många minuter innan de första artiklarna om USAs påstått djupa fattigdom dök upp. Bush utmålades som en misslyckad ledare som inte kunde hålla ihop landet. Dessutom fick ju amerikanerna skylla sig själv för växthuseffekten är ju minnsann deras fel.

Men när Frankrike får uppleva de värsta upploppen sedan 1968, upplopp rotade i en frustration som bygger på extremt utanförskap och fattigdom, ja då får man leta länge innan ordet ”fattig” eller ”ledarskap” dyker upp i någon svensk artikel.

Så här står det i brittisk press:

Paris suburbs riots spark copycat unrest

Rioting by youths, many of whom are Muslims of North African and black African origin, has partly been stoked by their frustration at high unemployment and the perception they lack economic opportunities.

Aftonbladet, den tidning som skrek högst mot USA efter New Orleans, nämner knappt upploppen över huvud taget. En pliktskyldig notis på webben nämner att 750 bilar stuckits i brand. That’s it.

Ska bli intressant att följa utvecklingen av det här, särskilt medias bevakning. Försök hålla hur New Orleans-katastrofen bevakades i minnet när SVT eller SR berättar om hur Europa brinner. Jag skulle inte bli förvånad om man på något sätt lyckas få det att bli Bushs och USAs fel. Det vore helt i linje med den svenska medialogiken.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Europa brinner – av fattigdom”

 1. Profilbild för rgr

  Jag har med tänkt på det där med skillnaden av ordval när det gäller bevakningen av kravallerna i Frankrike och efterföljderna av Katrina. Aftonbladet använde lätt ord som rasism, samhällets sammanbrott och beskrev USA som en hjälplös stat. Men när jag kollat på Aftonbladet så har inte kravallerna varit förstanyhet precis. Jag väntar med på att kravallerna är USAs fel. En del har redan börjat antyda att det är globaliseringens fel och då är inte steget långt till att skylla på USA, som vanligt….

 2. Profilbild för Erik Starck

  Skillnaden i rapportering är så extremt tydlig. Aftonbladets ”analys” består i att kort berätta om de två unga männen som brändes ihjäl:
  http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,725582,00.html
  Som om detta var orsaken till kravallerna. Möjligen var det den tändande gnistan, men det räcker inte alls som förklaring.

  Det är rent ut sagt pinsamt att följa nyheterna. En chans för bloggarna att sätta press på media.

 3. Profilbild för ic
  ic

  Vi bor närmare USA än frankrike. Och media rapporterar det som ligger närmast. Det bor flera svenskar i New orleans än i Paris förorter.
  Så det måste vara något djupare fel än bara medias rappotering. Varför känner vi inte samhörighet med Frankrike, det ligger ju nämare än norra Sverige?

 4. Profilbild för Erik Starck

  ic: jo den kulturella närheten är förmodligen större till USA. skulle nog vara enklare för Sverige att bli en delstat i USA än att se sig som ett EU-land. det gör den vridna USA-bilden ännu märkligare. lillebrorskomplex?

  johan: ja det finns enstaka undantag, men den massiva media-storm som rådde under Katrina mot USA saknas helt. trots att detta egentligen är ett betydligt mer akut problem för Sverige, som har många likheter med Frankrike vad gäller integrationsproblem och massiv arbetslöshet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *