En fråga till en nyhetsredaktion

Skickat till internetredaktionen på Sydsvenskan alldeles nyss:

Hej!
Det har cirklat helikoptrar med starka strålkastare över södra Malmö den senaste timmen. De ser ut att leta efter någon. Jag försöker ta reda på vad som sker. Kan ni tipsa om en bra sida för aktuella nyheter som rör Malmö, Lund och övriga Skånetrakten där sådan information kan finnas? Jag hittar ingen.

Mvh
Erik S.

Frågan jag egentligen vill ställa är vad vi ska med journalister och nyhetssidor till när de inte klarar av att hålla sig uppdaterade. Jag vill ha nyheter i MTV-tempo. Jag vill veta vad som händer NU. Den enda nyhetsredaktion som verkar ha begripit detta i Sverige är Aftonbladets, som ofta är snabba när något händer. Resten av internetredaktionerna verkar stå och vänta på tryckpressarna. Eller så har de gått hem för dagen. Totalt värdelöst.

Uppdaterat: Nu fick jag svar från Sydsvenskan:

Hej!
Helikoptrarna höll allmän uppsikt över folkskarorna som firade Valborg och som spred sig från Pildammsparken vidare över stan.
Dessutom jagade de vid ett tillfälle en rattfyllerist.

Vad gäller din andra fråga så har vi tyvärr inte någon riktigt bra konkurrent på Malmö-Lund-Skåne-området på nätet. Det skulle vi gärna ha, men jag kan bara tipsa om Sydsvenskan.se.

Till saken hör att ett fåtal gånger om året så är vi inte bemannade på kvällstid. Till exempel julafton och dagen före första maj. Alla andra dagar hade du naturligtvis kunnat läsa om helikoptrar och annat hos oss.

Vänliga hälsningar
*namn borttaget*
Sydsvenskan.se

Det verkar finnas en lucka i marknaden här som någon skulle kunna fylla. Det har hänt flera gånger att något hänt i ens närhet, man beger sig ut på nätet (såklart) för att leta information, men hittar inget. Ett tillfälle var när en däckfirma brann i centrala Malmö och svart rök bolmade ut över stan. Det tog säkerligen över en timme innan det hela nämndes på Sydsvenskan.se och då var elden redan släckt, liksom nyhetsvärdet.

Även sådana vardagsföreteelser som brandkårsutryckningar eller ambulanser väcker nyfikenheten hos folk. Om en ambulans kör in på din gata med sirenerna påslagna vill du veta vad som hänt. Här borde en vaken lokal nyhetsredaktion kunna publicera löpande rapporter från våra blåljusmyndigheter, men på något sätt verkar denna lokala realtidsjournalistik ha trillat helt under radarn på internetredaktionerna. De lever kvar i tryckpressens tid.

Jag skulle gissa att man redan dag 1 på journalisthögskolan får lära sig att en nyhets värde avgörs av avståndet i rum och tid. I vårt globaliserade realtidssamhälle innebär detta dels att nyheter från jordens alla hörn har kommit närmre oss, vilket gör jobbet svårare för en nationell nyhetsredaktion, men det innebär också att en lokal redaktion har helt andra möjligheter att låta verkligt lokala nyheter ta plats. Dessa nyheter har ett väldigt lågt nyhetsvärde för de flesta men ett extremt högt värde för ett fåtal läsare. Mikronyheter, om du så vill.

En mikronyhet lever väldigt kort tid och berör endast ett fåtal personer. Å andra sidan har nyheten ett väldigt högt värde för dessa personer under den korta livslängden. Dessutom är de väldigt vanligt förekommande.

Om något är vanligt förekommande och har ett högt värde finns det möjlighet att tjäna pengar på det. Mitt under tidningskris och neddragningar undrar man: när ska Sveriges tidningars internetredaktioner upptäcka mikronyheterna?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”En fråga till en nyhetsredaktion”

  1. Profilbild för Jonas Bergenudd

    Helt rätt!

    Har tänkt på samma sak själv några gånger. Givetvis med en mobilvänlig variant…

  2. Profilbild för Åsa

    Jag skickade något liknande till Sydsvenskan för ett par år sedan. Det kom en rejäl smäll. Gatan utanför mig avspärrades, det var stora folksamlingar, polis, brandkår, ambulans, under rätt så lång tid. När jag frågade de som stod här utanför vad som hänt var svaret: De visste inte exakt, men de trodde det sprängts en bomb inne i go-cartcenter. Inte ett ord i sydsvenskan på nätet förrän dagen efter. En gasoltub som exploderat. Det är väl det som borde vara nätsidans styrka, en snabb rapportering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *