Emikrat-partiet Sveriges största utanför Riksdagen

En emikrat är någon som röstar med fötterna genom att välja mellan flera olika demokratiska system (nationalstater). Till skillnad från det demokratiska valet sker det emikratiska valet varje dag, året runt.

Via emikraten (Texas, USA) Jan Kallbergs blog hittar jag till en artikel i SvD som berättar att 400’000 svenskar bor utomlands och 45’000 svenskar valde att emigrera förra året:

Inte sedan 1892 har så många lämnat Sverige. Förr flyttade man för att komma bort från missförhållanden, idag är det andra orsaker.

–Svenskar flyttar för att göra karriär och utbilda sig, säger professor Bo Malmberg, från Kulturgeografiska institutionen på Stockholms universitet.

Under en fyraårig mandatperiod kan alltså 180’000 svenskar ha valt det emikratiska valet. Det är lite drygt 2.6% av de röstberättigade och skulle vara Sveriges största parti utanför riksdagen i valet 2006 (större än Sverigdemokraterna). I valet 2006 skulle man ha fått ca 3.2% av rösterna.

Emikrat-partiet börjar närma sig ett riksdagspartis storlek. Glädjande att så många drar nytta av globaliseringens fördelar. På många sätt är det emikratiska valet ett mer demokratiskt val än den representativa demokrati som riksdagsvalet utgör. Istället för att vara en av 6.8 miljoner som väljer fram en liten grupp människor som ska representera dina åsikter i en lagstiftande församling under fyra års tid väljer du från ett urval av färdiga paket. Du gör dessutom valet när det passar dig och inte vid en viss tidpunkt med fyra års mellanrum.

”Men det är bara de rika och välbärgade som har råd att leva ett sådant kosmopolit-liv” kan man då invända. Läs då artikeln igen:

Majoriteten av de som utvandrar tillhör medel- och överklassen, men det har blivit allt vanligare att även arbetarklassen tar sitt bagage och ger sig ut i världen.

Det handlar som sagt bl.a. om att bygga en karriär och det är inget man gör från toppen. Emikrat kan alla bli!

Andra bloggar om: , , , , .

Uppdaterat: emikraten (Oxford, UK) Anders Sandberg har fler tankar i ämnet.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Emikrat-partiet Sveriges största utanför Riksdagen”

 1. Profilbild för Eva
  Eva

  Det här är en intressant förändring att det är samhällets övre skickt som utvandrar nu i motsats till hur det var förut när de fattigaste flyttade utomlands.

 2. Profilbild för Gertkvist
  Gertkvist

  Genom att de driftiga, ifrågasättande och nyskapande medborgarna tar sin Mats ur skolan sker ju tyvärr en negativ selektion till förmån för statiska, konservativa partier.

 3. […] 1, 2008 Posted by Wille in Ideologi, Personligt, Psykologi & Mänskligt Beteende. trackback Erik Starck hos Framtidstanken skrev för drygt ett år sedan om “emikrater” – folk som väljer politiskt system via migration framför att delta i den traditionella politiska […]

 4. […] är det relativt enkelt att flytta till ett annat land, särskilt inom EU. 2006 gjorde 45000 det emikratiska valet att flytta ut ur […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *