Efter två veckor med modem: jepp, internet har utvecklats!

Det var inte sådär värst länge sedan jag flyttade senast, typ 2 år sedan, och även den gången fick jag leva med modemuppkoppling under några veckor. Mindes det trots allt som en acceptabel upplevelse. Visst, det var trögt att behöva ringa upp en modempool varje gång man ska läsa mail eller skicka ett ICQ-meddelande, men förrutom en och annan MP3-låt som jag i synd laddade ned (det fanns faktiskt (nästan) inga lagliga alternativ) så var det inte så himla mycket man absolut inte kunde göra via sin trånga kilobitkoppling.

Nu, däremot, är det en helt annan sak.

Det har, om ni inte märkt det, hänt massor på internet bara de senaste 1-2 åren. Internet-TV, videofiler i massor, telefoni, flera lagliga musiktjänster, bilddatabaser, karttjänster, ordbehandlare, ljudböcker och möjlighet till distansarbete. Även bloggandet kan nämnas tillsammans med RSS-läsaren. För att inte tala om alla AJAX-sidor (som skickar data i bakgrunden, förvisso med grundidéen att spara sidladdningar, men sidorna blir ofta väldigt stora de gånger de väl laddas), automatiska programuppdateringar (som laddar ned saker i bakgrunden) eller helt enkelt själva browseranvändandet med tabbed browsing som i sig själv uppmuntrar en att ha flera sidor öppna samtidigt med allt vad det innebär.

Utvecklarna av diverse internettjänster har enkelt börjat förutsätta att användaren har en snabb internetuppkoppling till sin dator.

Ibland blir man fartblind. Att bli kastad tillbaka 10 år i tiden ger perspektiv och man märker hur mycket på internet som helt enkelt inte har gått att bygga förrän de senaste åren. Saker som förutsätter ständiga megabituppkopplingar men också saker som fullständigt skakar om den bransch de utmanar. Det hela får mig att se fram emot när även mobilen får samma fasta megabituppkoppling. Det finns mycket kvar att göra. Många branscher kvar att utmana.

Tur att jag åtminstone slipper använda min gamla 486:a.

Uppdaterat: hur kunde jag glömma Google Maps? Blir alldeles för långsamt med modemuppkoppling. Att kunna jobba hemifrån saknar jag också.

Uppdaterat 2: ljudböckerna har haft ett kraftigt uppsving senaste åren tack vare internet och Writely är en himla trevlig online-ordbehandlare jag använt flera gånger.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Efter två veckor med modem: jepp, internet har utvecklats!”

  1. Profilbild för Johan Folin

    Jag hade en väldig tur när jag flyttade till min nya lägenhet i höstas. Den förre ägarens 100 Mbit-uppkoppling var fortfarande aktivt, vilket ledde till att min server bara fick tre-fyra timmars downtime totalt. Förhoppningsvis kommer jag bo här tills man har glömt bort att det en gång fanns modem. Jag tror inte ens jag äger något modem längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *