Drömfabriken: en skrivare som skriver ut föremål. På ditt skrivbord.

Internet är en så pass omvälvande revolution att flera andra genombrott som skett samtidigt fallit under radarn. Ett sådant är skrivarna som nu står på var mans skrivbord. De har utvecklats enormt.

Med nanomillimeterprecision skriver en skrivare för under tusenlappen ut fantastiska färgbilder i ett nafs. Jag minns min gamla matrisskrivare från 80-talet där pappret alltid fastnade och med usel skrivkvalitet.

Nåja, den funkade. Ibland. Den var också ett smakprov på vad som kan komma att bli nästa stora revolution (eller åtminstone en av dem): desktop fabricators. Skrivare i samma prisklass som dagens bläckstråleskrivare, fast med förmågan att skriva ut tre-dimensionella föremål.

De finns på sätt och vis redan, fast de är stora, dyra och klumpiga. Senaste numret av Wired berättar om ett företag som skriver ut föremål åt sina kunder, föremål som kunderna själva designar:

Wired 13.09: The Dream Factory

The concept is simple: Boot up your computer and design whatever object you can imagine, press a button to send the CAD file to Lewis’ headquarters in New Jersey, and two or three weeks later he’ll FedEx you the physical object

Detta är resultatet av automatiseringens eviga effektivitetssträvan. Priset på allting går mot noll.

Frågorna som dyker upp om dessa skrivmaskiner rör främst upphovsrättslighet. För vad ska all världens designers säga när deras föremål går att ladda ned från nätet?

Detta är en av anledningarna till att äganderätten över intellektuell egendom kommer att bli en av 2000-talets stora frågor.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *