Dick Erixon – förste kommersiella politiska bloggaren i Sverige?

Om vi bortser från alla de som betalas av diverse organisationer för att blogga eller använder bloggen som marknadsföringskanal för något (t.ex. sina böcker eller sig själv) så undrar jag om inte Dick Erixon är på god väg att bli den förste politiska bloggaren i Sverige som kan livnära sig på enbart sitt bloggande. Hans lägesrapport efter uppmaningen att donera pengar till honom för att hålla bloggen vid liv:

Under fem vardagar har ni, mina kära läsare, bidragit med 90.741 kr till bloggen. Det ger inte bara en underbar känsla för mig – att ni också i handling bekräftar budskapet om att bloggen betyder något – det är också något unikt för mediebranschen. Ni visar att det finns en publik för de perspektiv och de analyser som bloggen står för. Medan SVT och SR – den så kallade public service – går mot alltmer av banalisering och fördumning, visar den ökande läsekretsen av min blogg att det finns många som vill ha mer tuggmotstånd, mer analys, mer filosofi och mer utblickar i samhällsdebatten.

Vi får väl se hur länge läsarnas donationsvilja håller sig uppe men detta är faktiskt en mycket intressant milstolpe i den svenska mediabranschens historia, vilket också Johan Ingerö är inne på:

Dicks insamling har betydligt större nyhetsvärde än mycket annat som dykt upp i medierna på senare tid. Symptomatiskt nog har rapporteringen uteblivit. De skattefinansierade jättarna är inte särskilt sugna på att visa att en ensam liten tyckare kan ha så många och så hängivna läsare.

Dick var för övrigt lite sur för ett tag sedan, då hans blogg inte var med på en lista som Veckans Affärer tagit fram. Han skrev då:

Veckans Affärer har gjort en lista: Sveriges 11 tyngsta bloggare, där denna blogg inte är med. Vilka kriterier som gäller för att vara ”tyngst”, framgår inte. Uppenbarligen gäller inte antalet läsare. Ingen av de 11 angivna har fler läsare än denna blogg. Men vad spelar läsarna för roll? De 11 (varav jag gillar några) passar kanske bättre in i den kulturradikala medieeliten – det är ju bara den som räknas…

Jag tror förklaringen är så pass enkel som att listan Emanuel Sidea på VA tog fram baserades på Technorati-klonen Twinglys analys av den svenska bloggosfären. Jag hittar inte deras karta över bloggosfären på nätet men jag har sett en pappersutskrift av den och jag vill minnas att just de 11 bloggarna i VA:s artikel var dominerande på kartan. Tittar man på Twinglys Topp100-lista är Dicks blogg inte heller med. (Lyssnar ni, Twingly?)

Så någon konspiration från kultureliten är det nog knappast. Då hade inte t.ex. Johan Norberg heller varit med. Snarare en brist i Twinglys kartläggning (om jag har rätt i att det är där listan kommer från). Jag kan gissa att Dicks hemmahackade bloggmotor inte riktigt är kompis med Twinglys spindel.

Hans RSS-flöde fungerar inte så bra heller, vilket faktiskt också kan vara en av förklaringarna till hans goda besöksstatistik relativt andra ”bloggiganter”. Folk måste ju besöka hans site, eftersom RSS-flödet inte fungerar. Själv läser jag alla andra bloggar via RSS-läsaren Bloglines, utom just hans. Jag är knappast ensam om detta.

Hursomhelst. Många läsare har han i alla fall och nu kanske han t.o.m. kan börja försörja sig på sin publik. Som jag skrev för någon dag sedan är detta en mycket spännande och viktig utveckling. Ju fler affärsmodeller det går att bygga kring sitt personliga intresse, desto bättre är det, inte bara för individen utan för samhället i stort. Ju fler människor som kan försörja sig på sin passion desto bättre. Dick Erixon är med bland pionjärerna som visar vägen på en utveckling som precis bara börjat. Oerhört spännande att följa.

Andra bloggar om: , , , , , .


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Dick Erixon – förste kommersiella politiska bloggaren i Sverige?”

 1. Profilbild för Rickard Eriksson

  Frågan är om det verkligen är den där efterlängtade milstolpen som låter den stora massan läsare finansiera det fria ordet utan mellanhänder (medieföretag eller påtryckare). Han har ju faktiskt inte redovisat ifall det är någon stor enskild sponsor som kanske står för lejonparten av slantarna. Kanske en organisation som vill att hans blogg ska vara kvar eftersom hans ord råkar ligga i linje med deras agenda. Om det är så, så är mediernas spaltmetrar om detta felaktiga. Då är det en helt annan sorts story.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Idag skrev han att det var 367 personer som skänkt pengar:
  http://www.erixon.com/2/blogg070513.htm#25

  Jag var en av dem.

  Å, visst, det kanske vore en idé att lista alla som finansierar ens skrivande. Transparens är bättre än objektivitet.

  Ingen är objektiv. Den som påstår sig vara objektiv ljuger. Jag tycker inte om när folk ljuger för mig. Så fort jag anar att Erixon ljugit eller undanhållit något kommer hans trovärdighet att störtdyka. Då blir det inga mer pengar. Än så länge har jag ingen anledning att tro att så är fallet.

 3. Profilbild för Rickard Eriksson

  Vad jag försöker utröna är inte om han eventuellt går någon annans ärenden – det finns ingen nytt eller stort kring det. Så funkar världen på många ställen oavsett vad man tycker om det. Dick Erixon har säkert hög moral, jag vet inte, jag varken läser hans blogg eller känner honom.

  Mitt intresse ligger i om huvudstoryn i medierna den senaste tiden stämmer eller inte, d.v.s att enskilda röster kan börja höras utan ett medieföretag i ryggen, och ändå få medel till brödfödan. Läsarfinansierade enmansband helt enkelt. Stämmer det, så är det betydligt större än något eventuellt ”kampanjstöd” från någon organisation. Stämmer det inte, och större delen av de 90.000 kronorna kommer från en organisation, så är hela den här historien en tidningsanka utan nåt värde. Inget nytt har hänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *