Den transparenta fabriken i Dresden

Via codemode hittar jag en länk till bilder från the Transparent Factory in Dresden. Det är Volkswagen som byggt en toppmodern fabrik som är öppen för allmänheten så att man kan se hur produktionen av bilar går till.

Bilarna i fråga är Volkswagens prestigemodell Phaeton och bilderna visar insidan på det automatiserade maskineri som är bilproduktion idag. Hallarna är kliniskt rena, det är få människor och mycket maskiner, robotar och datorer.

Bilderna ger en tydlig illustration av något jag tagit upp flera gånger på bloggen: fabriksjobben försvinner inte utomlands, de automatiseras bort. Det är robotar, inte kineser, som blir de som övertar de svenska och tyska arbetarnas plats vid de löpande banden.

Vad som också blir tydligt är att den toppmoderna fabriken är beroende av en omkringliggande infrastruktur som är av samma högteknologiska kaliber som fabriken själv. Om en robot går sönder måste den snabbt bytas ut eller repareras. Tekniken i sig måste uppgraderas, bytas ut och förbättras. Testning och kvalitetsgranskning måste hålla högsta klass. Strömavbrott är oacceptabla.

Givetvis kan både Kina och Indien uppnå detta, de är på god väg, men debatten behandlar oftast enbart lönenivån. Detta är bara en faktor av många som avgör var en fabrik likt den i Dresden ska placeras.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *