Den kinesiska floden av SMS i födelsen av Grisens År


(Foto: xiaming.)

Det är ju som bekant kinesiskt nyår (är det bara inbillning eller lyfts detta fram betydligt mer i media idag än vad det skulle ha gjort för, säg, 5 år sedan? ett tecken på att Europas och USAs mediala dominans börjar ge vika?) Via Jan Kallberg hittar jag siffran 14 miljarder, vilket är antalet SMS som beräknas skickas under det veckolånga firandet.

Detta kan jämföras med de ynka 11 miljoner som skickades av Telias kunder i Sverige under nyårshelgen 2005-2006. Då TeliaSonera har drygt hälften av den svenska marknaden kan man räkna med att cirka 22 miljoner SMS skickades.

14 miljarder SMS på en vecka blir 2 om dagen eller drygt 83 miljoner i timmen. På ungefär 15 minuter av veckan kommer man alltså upp i hela Sveriges nyårs-skickande.

Men Sverige är på väg ikapp. TeliaSonera rapporterar 17 miljoner SMS för senaste nyårshelgen. De 15 minuterna har utökats till dryga 25.

Kineserna är ändå långt flitigare. TeliaSonera har som sagt drygt hälften av den svenska mobilmarknaden och det finns strax över 9 miljoner mobilabonnemang i Sverige, så varje svensk skickade i genomsnitt cirka 4 SMS. Detta ska jämföras med kinesernas 30 SMS per person.

Uppenbarligen skiljer sig kinesens och svenskens bruk av mobiltelefonen åt tämligen rejält. 30 SMS i genomsnitt visar att mobiltelefonen på kort tid blivit ett mycket viktigt kommunikationsmedium – och när man sätter ett nytt viktigt kommunikationsmedium i handen på hundratals miljoner människor i en diktatur kan stora saker hända. Kanske kan störtfloden av SMS räcka för att rubba t.o.m. en diktaturregim. Kanske blir Grisens År börjar på en ny tid för Kina.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Den kinesiska floden av SMS i födelsen av Grisens År”

  1. Profilbild för Mikke
    Mikke

    Don’t forget the rate of Mobile Phone penetration. Cloe to 90% in Sweden and less than 25% in China.

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Actually, it’s more than 100% in Sweden, at least in terms of number of subscribers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *