Den automatiserade brottsbekämpningen

Att läsa av registreringsnumret på bilen är ett av de enklaste sätten att automatisera brottsbekämpning. Eftersom ingen av oss går omkring med våra personnummer i pannan är bilens nummerplåt det närmsta man kommer för att enkelt identifiera en person. Det är relativt enkelt att läsa av maskinellt och alla som har en bil måste ha det. Att det dessutom finns ett stort regelverk kring just fordon och trafik är en extra bonus.

I Arlington, Virginia, har man utnyttjat detta faktum genom att köpa in en kamera för $25000 som kan ta flera tusen bilder i minuten när den körs omkring i en minivan på stadens gator och fotograferar bilar och dess nummerplåtar. Har man obetalda böter, och då kan det gälla allt från obetalda parkeringsavgifter till icke inlämnade böcker på biblioteket, så registreras detta av kameran, bilen bärgas bort och man får snällt betala.

Med tanke på att det nu finns möjlighet för ansiktsigenkänning i mobiltelefonen, något som polisen i Los Angeles redan utnyttjar är det lätt att tänka sig nästa steg: en kamera monterad på polismännens hjälmar eller axel som scannar av alla förbipasserandes ansikten när polisen promenerar genom staden.

Då gäller det att inte ha glömt returnera den där boken eller missa att betala parkeringsboten. I så fall får man hålla sig inomhus.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Den automatiserade brottsbekämpningen”

  1. […] Waldemar tar upp e-förvaltningen i veckans skifte. Det är ju som så, att statsapparaten ska internetifieras. Här finns många skiften dolda, flera av vilka Waldemar nämner i sin text. Skiften såsom demokratin och mjukvaror under open source-licens, den automatiserade byråkratin (med markant färre människor anställda) och dennes kusin, den automatiserade polismyndigheten. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *