Crowdsourcing: den långa svansen av talang

Senaste numret av Wired har en intressant artikel om ett systerfenomen till användardriven innovation: crowdsourcing.

Wired 14.06: The Rise of Crowdsourcing

Sending jobs to India and China is so 2003. The new pool of cheap labor: everyday people using their spare cycles to create content, solve problems, even do corporate R & D.

Crowdsourcing är alltså när man nyttjar talangen hos människor som normalt sett inte hade ”synts på radarn” inom ett visst yrkesutövande. Ett bra exempel är fotografering och sajten iStockphoto, där det går att köpa fotografier tagna av amatörfotografer för så lite som $1/styck. Sådana fotografier kostar ofta flera tusen kronor om de säljs av professionella fotografer. Kvaliteten håller trots detta mycket hög klass.

Återigen är det nätets förmåga att samla talang på ett ställe och dessutom erbjuda filtreringsverktyg som gör ommöbleringen möjlig. Chris ”Long Tail” Anderson visar i ett diagram hur den långa svansen av talang ser ut.

Människor i talangbranscher (kreativa yrken som fotografer, designers, programmerare) bör fundera över hur de kan möta konkurrensen från crowdsourcingen. En nyckel för att lyckas ligger i det personliga varumärket. Med andra ord: om du är känd och/eller respekterad kan du tjäna mer pengar. Enbart resultat räcker inte. Du måste också kunna engagera och sticka ut från bruset.

Vi kommer antagligen få se en utveckling där det dyker upp fler marknadsplatser med olika prisnivåer beroende på var i den långa svansen man som säljare befinner sig. iStockphoto, t.ex. erbjuder foton för $1-5 stycket, men sedan är steget lång upp till de professionella prisnivåerna på kanske $100-500 eller mer per foto. Marknaden kommer att fyllas på för att täcka gapet.

Detta innebär ökad konkurrens för de som redan idag kan ta ut ett högt pris, men också markant större möjligheter för vem som helst med talang och vilja att klättra i prishierarkin och därmed kunna försörja sig på det man har talang – och passion – för.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Crowdsourcing: den långa svansen av talang”

  1. Hitta talang runt hörnet

    Outsourcing till Indien eller Kina är ute. Talangfulla människor som ännu inte blivit professionella finns överallt och internet ger oss chansen att hitta dem. Denna talangens långa svans skriver Wired om i en artikel som Framtidstanken hittat. LÅ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *