Creative Commons: licensen alla skiter i

Jyri

Förra året var jag på Reboot. En höjdarkonferens i Köpenhamn där gräddan av web 2.0-folket samlas för att diskutera copyright, accelererande utveckling, sociala medier och massor av annat spännande.

Copyright, ja…

Jag tog några bilder på konferensen, bl.a. den här, upplagd på fototjänsten Flickr. De flesta av mina bilder på Flickr har jag satt licensen Creative Commons med attributions på. Det innebär att vem som helst får använda bilden och ”remixa” den om de samtidigt ger mig cred för originalbilden. En helt icke-kommersiell men förtroendebyggd licens, skapad för att bidra till att kreativitet och skaparglädje ska kunna frodas på nätet.

Problemet är att folk skiter fullständigt i den.

Även organisatörerna bakom Reboot-konferensen som använder samma bild här på deras hemsida. Har försökt hitta en länk till min Flickr-sida eller något annat som skulle kunna uppfylla licenskraven men inte lyckats.

Är något trött efter en lång bilresa så kanske missar jag något uppenbart men just nu måste jag ställa mig frågan vad poängen med creative commons-licenserna är när inte ens de som befinner sig i interneterans framkant bryr sig om att följa dem.

Ska tillägga att jag inte blir särskilt upprörd över att de använt bilden. Tvärtom, faktiskt. Som amatörfotograf tycker jag det är kul att andra gillar mina bilder så pass mycket att de väljer att publicera dem. Det hela är bara ett krasst konstaterande av att creative commons inte fungerar.

Jag är heller inte den förste att påpeka detta. Aaron Landry tog ett foto på en OLPC som hamnade på förstasidan på creative commons-dyrkande bloggen Boing-Boing. Han skriver:

Normally I am not surprised when someone uses my photography on their website without attribution as it’s common right now for copyright and Creative Commons to be ignored in this kind of context. What is surprising about this situation is that this post on Boing Boing is written by Cory Doctorow, one of the most vocal advocates of Creative Commons in the world.

Men som sagt. Kanske är jag bara för trött just nu för att hitta länken eller läsa licenstexter.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Creative Commons: licensen alla skiter i”

  1. Profilbild för Henrik Ahlén

    Snygg och välkomponerad bild! Onekligen dålig stil att inte respektera nåt så enkelt och nyttigt som CC, hoppas det blir debatt om detta på Reboot10!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *