Containern, Dalahästen och IP-paketet

Tidningen Axess har i sitt senaste nummer en recension av en bok som handlar om containrar (har inte tidningen här och minns ej bokens fulla titel). Containern används som bekant för att frakta varor. Deras existens har optimerat logistiken bakom den globala handeln. På så sätt utgör de en kommunikationsplattform för atomer på samma sätt som internets IP-paket (bl.a.) är en plattform för kommunikation med information – bitar.

Detta innebär precis som för information och IP-paket att allt som kan fraktas i en container kan transporteras till ett mycket lågt pris till vilken plats som helst på jorden. Således kommer produktionen flyttas till det ställe där produktionskostnaden är som lägst. Detta är en ekonomisk naturlag på samma sätt som att vatten rinner nedåt från en bergssluttning.

Detta innebär absolut inte att alla arbetstillfällen flyttar dit det ä r som billigast. Vår ekonomi består av många föremål, tjänster och upplevelser som inte går att flytta med varken en container eller med ett IP-paket. Däremot bör du, om du arbetar med produktion av någonting vars värde kan överföras med hjälp av containrar eller IP-paket, fundera på hur du kan addera någonting som inte är transportabelt på samma sätt.

Den välkända Dalahästen är ett bra exempel. Detta är i princip en enkel träkloss målad med röd (eller annan) färg. Det finns inga svårigheter i att framställa en Dalahäst och den är enkel att transportera i en container. Trots detta ligger dess egentliga värde inte i själva föremålet utan i berättelsen runt omkring. Kanske i upplevelsen av att ha upplevt Sverige eller Dalarna? Därför ligger också produktionen kvar i Nusnäs där själva fabriken t.o.m. blivit en turistattraktion.

Genom att sätta en unik prägel på design och berättelsen runt föremålet man försöker sälja är man i praktiken vaccinerad mot kopiering eller effektiviteten i det system av containrar som pulserar runt jorden. Detta gäller oavsett om det man tillverkar går att transportera med containrar eller med IP-paket.

Uppdaterat: Seth Godin sammanfattar strategin:

Say no to being average.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *