Canal Plus attackerar internet

Idag blev jag riktigt upprörd.

Ibland är det bara så att en gräns har passerats. Idag var en sådan dag.

Mycket samhällsförändring sker i pendelrörelser mellan extrempunkter. Förändringen tänjer på samhället till bristningsgränsen, då sker en backlash i motsatt riktning tills skeendet repeteras på andra hållet.

Idag kunde man läsa hur TV-kanalen Canal Plus, ägd av TV4, utför en attack på internets själva kärna: länkandet. En 31-årig man anklagas för att ha länkat till en fotbollsmatch. En länk!

Man får anta att detta är Canal Plus ståndpunkt när åklagaren säger:

– Det finns en gammal teori om att länkning är fri, det stämmer inte längre. Det finns ingen sådan generell regel, säger Henrik Rasmusson.

Ok.

Låt oss nu ta ett djupt andetag och fundera över detta angrepp.

För det första, snälla, rara Canal Plus: en länk till er är en gåva! Man länkar till sådant man tycker om. Sådant man vill uppmärksamma. Det finns människor som inte gör annat än försöker få andra att länka till dem.

Det är denna princip som gör att Google fungerar: länkar är kärlek!

Jag förstår att det kan vara svårt för ett broadcastande TV-bolag att begripa att det är på detta sätt man bygger trafik på nätet men det är faktiskt så internet fungerar.

Så, för det första är det direkt korkat att försöka dra de som länkar till dig inför rätta. Vill ni skydda era fotbollsmatcher så gör gärna det med ett lösenord, inte med det svenska rättsväsendet!

För det andra innebär denna pendelrörelse mot extrempunkten att internet blir ett allt mer rättsosäkert ställe att vara på. Hur ska jag kunna veta att det jag länkar till är juridiskt OK? Hela samhällsdebatten och det fria samtalet riskerar att skadas av Canal Plus angrepp. Det går inte att vistas på nätet om man inte vet att man kan länka fritt.

Det är därför Canal Plus angrepp inte går att tolka på något annat sätt än just detta: ett angrepp.

Man vill förstöra internet.

Ett korkat företag i en döende bransch som vill förstöra internet och använder det svenska rättssystemet för att utföra angreppet.

Inte undra på att man blev upprörd.

Valet 2010 kommer backlashen. Det blir tydligare för varje dag som går.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

9 svar till ”Canal Plus attackerar internet”

 1. Profilbild för L
  L

  haha… lysande!

 2. Profilbild för Björn Sennbrink

  Bra skrivet. Jag hoppas att fler får kunskap om det här åtalet och att ingen köper något av Canal+ tills de dragit tillbaka stämmning och åtalet lagts ner.

 3. […] Framtidstanken: Canal Plus attackerar Internet […]

 4. […] I have mostly been mad at Canal+ and Swedish special attorney Henrik Rasmusson. Canal + for suing and Henrik Rasmusson for prosecuting a poor guy who linke to a live stream from Canal +. […]

 5. […] högt, sidor med inlänkar från andra sidor som viktas högt viktas ännu högre. Länkar är själva grunden bakom idén med hypertext, utan länkarna skulle nätet inte […]

 6. Profilbild för NetRunner
  NetRunner

  Grabben hade betalt för en skyddad url som han sedan la ut på sin hemsida och lät alla ta del av.Tro fan att de blev sura på Canal Plus för detta.Ungefär so att få ta del av någons konto och sedan lägga ut det på nätet.Nä , nu får ni fan ta mig växa upp en smula.

 7. Profilbild för Erik Starck

  NetRunner: Canal Plus har självklart rätt att skydda åtkomsten till vissa av sina sidor men nu hade de inte gjort det. När 31-åringen sedan hade vänligheten att driva trafik till Canal Plus valde man istället att dra honom inför rätta.

  Det större problemet är dock att om man gör det olagligt att länka till en skyddad sida blir det helt omöjligt att agera på nätet. Det är ju helt omöjligt för mig att veta huruvida en länk pekar på skyddat eller icke-skyddat material. Om jag ska behöva kolla alla länkar med en advokat innan jag publicerar dem innebär det döden för nätet.

  Vilket är precis vad Canal Plus vill verkar det som.

 8. Profilbild för Nisse
  Nisse

  Helt rätt av Canal+!

  Är man så korkad så man bryter mot upphovsrätten så uppenbart ska man inte böla över detta utan skämmas. Klantskallar!

 9. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Nisse: kan du förklara närmre hur man bryter mot upphovsrätten när man publicerar en länk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *